izpis_h1_title_alt

Vpliv neionskih surfaktantov na prenos toplote pri mehurčkastem vrenju
ID Andjelov, Gal (Avtor), ID Može, Matic (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Golobič, Iztok (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (13,38 MB)
MD5: 7468D3E26A7E62C60CD0F8FF390B38F6

Izvleček
Zaključna naloga obravnava vpliv neionskih surfaktantov na prenos toplote pri mehurčkastem vrenju. Problematika temelji na lastnosti surfaktantov, da znižujejo medfazno površinsko napetost in s tem vplivajo na učinkovitost prenosa toplote s fazno spremembo. V nalogi je izvedeno eksperimentalno ovrednotenje prenosa toplote z uporabo neionskih surfaktantov Tween 20, Tween 40 in MEGA-10 pri različnih koncentracijah v vodni raztopini. Metodologija vključuje eksperimentalno ovrednotenje vrelnih krivulj in določanje kritične gostote toplotnega toka za različne koncentracije surfaktantov. Rezultati kažejo, da imajo surfaktanti pri nizkih koncentracijah zanemarljiv vpliv na parametre prenosa toplote, pri visokih koncentracijah pa jih poslabšajo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Prenos toplote, mehurčkasto vrenje, neionski surfaktanti, vrelna krivulja, površinska napetost, kritična micelna koncentracija
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FS - Fakulteta za strojništvo
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/RUL-160565 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:31.08.2024
Število ogledov:53
Število prenosov:8
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effect of non-ionic surfactants on nucleate boiling heat transfer
Izvleček:
The thesis examines the impact of non-ionic surfactants on heat transfer during nucleate boiling. The issue is based on the property of surfactants to reduce interfacial surface tension, thereby affecting the efficiency of heat transfer with phase change. The thesis includes an experimental evaluation of heat transfer using non-ionic surfactants Tween 20, Tween 40, and MEGA-10 at different concentrations in aqueous solution. The methodology involves experimental evaluation of boiling curves and determination of the critical heat flux for various surfactant concentrations. The results show that surfactants have a negligible effect on heat transfer parameters at low concentrations but deteriorate them at high concentrations.

Ključne besede:Heat transfer, nucleate boiling, nonionic surfactants, boiling curve, surface tension, critical micelle concentration

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj