Podrobno

Insekti kot vir hranil in bioaktivnih učinkovin.
ID Kukovica, Kristijan (Avtor), ID Jamnik, Polona (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,72 MB)
MD5: DA85801D4B47A4F195322A86571E2A09

Izvleček
Svetovna populacija narašča in z njo potreba po hrani in visoko kakovostnih beljakovinah. Reja živali, ki so glavni vir visoko kakovostnih beljakovin v svetu, predstavlja veliko obremenitev za okolje. Dobro alternativo živalskim beljakovinam bi lahko predstavljali insekti. Vsebujejo veliko kakovostnih beljakovin ter drugih hranil, njihova vzreja pa zahteva manj surovin in je okolju bolj prijazna. Uživanje insektov lahko predstavlja tudi potencialno tveganje. Da bi zmanjšali negativne dejavnike in povečali pozitivne, pa je pomemben način obdelave insektne biomase. Obetavno možnost predstavlja biotehnološka obdelava.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:insekti, alternativni viri hranil, bioaktivne učinkovine
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/RUL-159351 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:201185795 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:07.07.2024
Število ogledov:478
Število prenosov:95
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
KUKOVICA, Kristijan, 2024, Insekti kot vir hranil in bioaktivnih učinkovin. [na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 18 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=159351
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Insects as a source of nutrients and bioactive compounds.
Izvleček:
The world population is growing rapidly, and with it, the need for food and high-quality protein. Livestock breeding, which is the main source of high-quality protein globally, has a significant environmental impact. Insects may represent a good alternative to animal protein. They contain a large proportion of quality protein and other nutrients while having low maintenance costs and environmental impact. The use of insects in food can pose potential risks. In order to reduce these risks and amplify positive aspects, it is important to choose the right kind of processing. Biotechnological approaches may be a promising option for insect biomass processing.

Ključne besede:insects, alternative food source, bioactive compounds

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
  1. Influence of thermal modification of densified wood on fungicidal properties
  2. Determination of thermal modification degree of ash wood
  3. Influence of thermal modification temperature on wettability of wood
  4. Influence of thermal modification of wood on curing of adhesives and bond performance
  5. Wood charring as a finishing technique
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
  1. Selected physical and mechanical properties of viscoelastic thermal compressed wood from fast growing poplar
  2. Densified wood impregnated with phenol resin for reduced set-recovery
  3. Bioinspiration as a source for alternative wood modification, protection and functionalization
  4. The use of thermally modified proteins for bio-adhesives
  5. Numerical welding simulation

Nazaj