izpis_h1_title_alt

Izročilo tihe vztrajnosti : idejna zasnova prenove samostana sv. Onofrija na Krogu
ID Palčič, Veronika (Avtor), ID Zorec, Maruša (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Rustja, Uroš (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (23,80 MB)
MD5: 1A97AD0465D475025D1ED907AAFDAFE1
.pdfPDF - Priloga, prenos (13,61 MB)
MD5: DDE74C834AE18F1667060EB171A582D4

Izvleček
Odtujenost sodobnega človeka se kaže v njegovi nezmožnosti vztrajanja pri stvareh. Premišljene in tihe principe ‘’starega človeka’’, ki je znal prisluhniti sebi, zemlji in ljudem so zamenjale hitre rešitve, ki naše kraje spreminjajo v prostor generičnih podob, ki so privlačne samo še za fotoaparate turistov. Ob Obali danes ne najdemo več prostora, ki bi docela utišal hrup in našo pozornost usmeril v pristno doživljanje ‘’kot nekoč’’. V zaledju priobalnega vrveža še najdemo posamezne fragmente prostorov, ki nosijo zapuščino tradicionalnega kmetijstva, starih obrti in atmosfer, ki nas morda še lahko ozdravijo brezčutja, vendar ti izginjajo. Obalno zaledje čaka na pritok novih dejavnosti, vendar izključno tistih, ki jih tak prostor lahko prenese. Opuščen samostan sv. Onofrija na Krogu je edini samostan na slovenski Obali, ki se je za razliko od ostalih, ki so se navezovali na morje, kot ključno agrarno središče, navezoval na zaledje. Z vpeljavo nove, drugačne javne vsebine, ki se ne podvaja s tistimi v mestu, se lahko preko samostana zaledje priključi na pretirano razvit priobalni pas. Samostan na Krogu postane vstopna točka v podeželje, kjer se aktivno raziskuje prostor zaledja, njegove vrednote in zapuščina. V novem središču za spoznavanje prostora zaledja se s pomočjo umetnosti in oživljanja trajnostnih praks ohranjajo atmosfere tišine. Program manjšega merila se znotraj ruševine prilagaja letnim časom in različnim potrebam. Skozi bivanje, učenje in dobro prakso se vzpostavi model trajnostnega kreativnega procesa, ki je potreben za konkretno reševanje problema zamiranja zaledja, kjer se tradicionalne veščine nadgrajujejo z novim znanjem, nadaljujejo v potrebah novega časa in se lahko organizirano implementirajo v prakso tudi po ostalih istrskih vaseh.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:tišina, ruševina, oživljanje zaledja
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:FA - Fakulteta za arhitekturo
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/RUL-159076 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:201252611 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:29.06.2024
Število ogledov:68
Število prenosov:100
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The Heritage of Silent Persistence- Conceptual Project for the Renovation of the Monastery of St.Onofrius
Izvleček:
The alienation of modern man is reflected in his inability to persist on things. The thoughtful, quiet principles of the “old man”, who knew how to listen to himself, to the land and the people, have been replaced by quick fixes turning our spaces into the settings of generic images, attractive only to the cameras of tourists. Today, there is no longer a place along the coast that can completely silence the noise and direct our attention to the authentic experience of “the way it used to be”. In the hinterland of the coastal rush, we can still find isolated fragments of spaces bearing the legacy of traditional agriculture, old crafts and atmospheres that may be able to cure us of our insensitivity, but they are disappearing. The coastal hinterland is waiting for an influx of new activities, but only those such a place can sustain. The abandoned monastery of St Onofrio in Krog is the single monastery in the Slovenian Littoral linked to the hinterland, as opposed to the sea as a key agrarian centre like the rest. By introducing new and different public contents within, not duplicating those in the city, the hinterland may be connected to the overdeveloped coastal zone. The monastery at Krog thus becomes an entry point into the countryside, where the hinterland space, its values and legacy are actively explored. The new centre for discovering the spaces of the hinterland maintains atmospheres of tranquillity, through art and the revitalisation of sustainable practices. A small-scale programme within the ruins adapts to the seasons and different needs. Through living, learning, and good practice, a model sustainable creative process is established, necessary for a concrete solution to the problem of the hinterland’s decay; where traditional skills are upgraded with new knowledge, continued in the needs of the new times, and can be implemented in organised ways in practice in other Istrian villages.

Ključne besede:silence, ruin, revitalization of the hinterland

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj