izpis_h1_title_alt

Presoja načrtovanja in gospodarjenja z gozdovi v zavarovanih območjih na primeru TNP : diplomsko delo - univerzitetni študij
Golias, Špela (Author), Bončina, Andrej (Mentor) More about this mentor... This link opens in a new window

.pdfPDF - Presentation file, Download (401,09 KB)

Abstract
V diplomskem delu smo poskušali ugotoviti razlike v stanju gozdnih sestojev, gospodarjenju z gozdovi in pogojih za gospodarjenje v območjih z različnimi režimi zavarovanja. Na treh območjih - osrednje območje Triglavskega narodnegaparka (TNP), robno območje TNP in območje izven TNP - smo primerjali tudi cilje, usmeritve, omejitve in prepovedi ter poudarjenost funkcij. Raziskavo smo izvedli na podlagi analize 517 odsekov sintaksonomske enote Anemone trifoliae-Fagetum, ki je prevladujoča gozdna združba v TNP. S statističnimi analizami smo ugotovili razlike v lesni zalogi, prirastku in pogojih za gospodarjenje, prav tako smo opazili razlike v deležih razvojnih faz, drevesni sestavi, etatu in obsegu načrtovane nege. Pokazali smo, da se način gospodarjenja glede na stopnjo zavarovanja razlikuje. Izpostavili smo tudi problem, da se v zavarovanih območjih zaradi različnih interesov in favoriziranja različnih funkcij pojavljajo konflikti med varstvom okolja in narave, pokrajinsko rabo in gospodarskim razvojem. Na eni strani je gospodarjenje z gozdovi pod stalnim pritiskom naravovarstvenih ukrepov, po drugi strani pa naj bi gozd izpolnjeval mnogo ekonomskih in socialnih pričakovanj. Zato je potrebno najti ravnovesje med pridobitnimi in ohranitvenimi cilji. Nekateri gozdarskih posegov v zavarovana območja ne odobravajo. Vendar glede na dolgoletno prakso sonaravnega gospodarjenja z gozdovi v Sloveniji, gozdarska dejavnost ni tista, ki bi zavarovano območje ogrožala.

Language:Slovenian
Keywords:gozdnogospodarski načrti, zavarovana območja, Triglavski narodni park
Work type:Undergraduate thesis (m5)
Tipology:2.11 - Undergraduate Thesis
Organization:BF - Biotechnical Faculty
Year:2008
Publisher:[Š. Golias]
Number of pages:IX, 55 str. + pril.
Place:Ljubljana
UDC:630*62+630*9(497.4 Triglavski narodni park)(043.2)=163.6
COBISS.SI-ID:2280358 Link is opened in a new window
Views:503
Downloads:223
Metadata:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Average score:(0 votes)
Your score:Voting is allowed only to logged in users.
:
Share:AddThis
AddThis uses cookies that require your consent. Edit consent...

Secondary language

Language:Unknown
Abstract:
In graduation thesis we were trying to display differences between forests stands conditions, forest management and managing conditions in areas with different regimes of conservation. In three areas - core zone of Triglav National Park (TNP), buffer zone and area outside the park - a comparison between aims, goals, restrains, restrictions and forest functions was also made. Research was based on 517 sections in Anemone trifoliae-Fagetum which covers the majority of TNP. With statistical analysis differences in growing stock, increment, forest management and managing conditions were discovered. We displayed that forest management varies according to the regime of conservation. We also defined that in protected forest areas conflicts in protection of environment often occure, because of different interests and favoring with different forest functions, land use and economic development. Forest management is under permanent pressure of environmental measures, but on the other hand forest areas are expected to fulfill many economic and social functions. For this reason it is necessary to balance profitable and conservation aims. Some are disapproving with forest management in protected areas. However, considering a long duration of sustainable forest management in Slovenia, forestry is not the activity that would be endangering protected areas.


Similar documents

Similar works from RUL:
Similar works from other Slovenian collections:

Comments

Leave comment

You have to log in to leave a comment.

Comments (0)
0 - 0 / 0
 
There are no comments!

Back