Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Mlečnokislinska fermentacija žuželk kot alternativni vir proteinov
ID
Ekselenski, Simon
(
Avtor
),
ID
Jamnik, Polona
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,10 MB)
MD5: 6D16CEA4265BACE2390F97CE0876FC4F
Galerija slik
Izvleček
Za biomaso žuželk je značilno, da je bogata s proteini, vsebuje pa tudi številna druga esencialna hranila. Zaradi ugodne hranilne sestave in relativno poceni načina gojenja postajajo žuželke zanimive pri iskanju novih alternativnih virov hranil. Z mlečnokislinsko fermentacijo bi lahko biomaso žuželk obogatili še dodatno ter povečali njeno hranilno vrednost. Kompleksne molekule se tekom fermentacije pretvorijo v enostavnejše in biološko dostopnejše molekule, kar daje končnemu proizvodu vrsto dokazanih pozitivnih učinkov. Suhi biomasi žuželk (substrat), velikega mokarja in hišnega črička, smo izpostavili trem pogojem mlečnokislinske fermentacije: spontani fermentaciji, fermentaciji z dodanim inokulumom L. plantarum ter fermentaciji s komercialno mesno kulturo. Vzorce smo fermentirali 48 h, analizirali pa smo jih pri treh različnih časih (0, 24 in 48 h). Z različnimi analizami fermentiranih proizvodov (določanje kolonijskih enot, merjenje pH, določanje koncentracije mlečne kisline in preverjanje proteinske hidrolize z določanjem koncentracije prostih amino skupin ter s SDS-PAGE) smo spremljali dinamiko fermentacije med vzorci ter ovrednotili nastale produkte. Ugotovili smo, da je fermentacija potekala najbolj izrazito prvih 24 h. Največje povečanje koncentracij končnih produktov (mlečne kisline in prostih amino skupin) smo tekom fermentacije izmerili v vzorcih z inokulumom bakterije L. plantarum, ki je na obeh substratih rasla enako dobro.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
žuželčja biomasa
,
veliki mokar
,
hišni čriček
,
mlečnokislinska fermentacija
,
spontana fermentacija
,
komercialna mesna kultura
,
Lactobacillus plantarum
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:
2023
PID:
20.500.12556/RUL-151120
COBISS.SI-ID:
166619139
Datum objave v RUL:
30.09.2023
Število ogledov:
1106
Število prenosov:
130
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
EKSELENSKI, Simon, 2023,
Mlečnokislinska fermentacija žuželk kot alternativni vir proteinov
[na spletu]. Magistrsko delo. [Dostopano 26 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=151120
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Lactic acid fermentation of insects as an alternative protein source
Izvleček:
Insect biomass is characterized by rich protein content while it also contains many other essential nutrients. Due to favorable nutritional properties and relatively cheap methods of cultivation, insects are becoming an interesting topic in the search for new alternative sources of nutrients. With lactic acid fermentation we could enrich insect biomass even further and increase its nutritional value. During fermentation complex molecules are converted into simpler and biologically more accessible molecules, giving the final product a range of proven positive effects. Two lyophilized biomasses of insects, a mealworm and a house cricket, were exposed to three conditions of lactic acid fermentation: spontaneous fermentation, fermentation with L. plantarum inoculum and fermentation with a commercial meat culture. The samples were fermented for 48 h and analyzed at three different times (0, 24 and 48 h). Through various analyses of fermented products (determining the colony forming units, pH measurement, determining the concentration of lactic acid and verification of protein hydrolysis by determining the concentrations of free amino groups and by SDS-PAGE) we monitored the dynamics of fermentation between samples and evaluated the end products. We found that fermentation was most pronounced in the first 24 h. The greatest increase in the concentration of fermentation end products (lactic acid and free amino groups) was measured in samples during fermentation with L. plantarum inoculum, which grew equally well on both substrates.
Ključne besede:
insect biomass
,
mealworm
,
house cricket
,
lactic acid fermentation
,
spontaneous fermentation
,
commercial meat culture
,
Lactobacillus plantarum
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Tribological properties of graphene
Tribological properties of polimers for water hydraulics
Tribological properties of polyamide (PA6) in self-mated contacts and against steel as a stationary and moving body
Tribological properties of wooden polymer composites made out of polypropilene
Die-sink electrical discharge machining strategy for achieving low electrode wear
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Mehanizmi obrabe kovinskih in nekovinskih površin
Razvoj stroja za tribološka preizkušanja
Uporaba SiC keramike za tesnilne obroče v tesnilnem sistemu po DIN 24960
Unravelling the tribological behaviour of mercerized coconut inflorescence fiber fortified unsaturated polyester composites
Effect of alkali treatment on microstructure and mechanical properties of coir fibres, coir fibre reinforced-polymer composites and reinforced-cementitious composites
Nazaj