izpis_h1_title_alt

Med opolnomočenjem in objektifikacijo: Reprezentacija žensk v popularnih videospotih : reprezentacija žensk v popularnih videospotih
ID Šušteršič, Klara (Avtor), ID Jontes, Dejan (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Škerlep, Andrej (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (403,01 KB)
MD5: 97BF773C1F26426B1D1DD19D0FAEAF5C

Izvleček
Ženska je lahko v medijih reprezentirana na različne načine, v nalogi pa sta razdelani dve vrsti medijskih reprezentacij vlog ženske v družbi. Prva vrsta so medijske reprezentacije, ki ustrezajo tradicionalnim vlogam ženske v patriarhalni družbi in so bolj objektificirane. Druga serija pa so reprezentacije ženske v sodobnih družbah, kjer igrajo bolj opolnomočene vloge. Objektifikacija se nanaša na ločitev ženske osebnosti ter njenih spolnih delov, prikazana pa je kot predmet, pogosto predmet moškega pogleda. Moški pogled je v medijih pogost, ženske so predstavljene kot objekti poželenja za moške like in moške gledalce. S tem se poudarja žensko pasivnost in podrejenost patriarhalnemu redu. Včasih pa se ženske v medijih samoobjektificirajo, saj so na ta način s seksualizacijo, medijske vsebine pogosto bolj promocijsko uspešne. Na drugi strani pa je opolnomočenje žensk, ki ženske prikaže osvobojeno kot avtonomne pripadnice družbe. Ženska ima v tem kontekstu aktivno vlogo in ni podrejena moškemu v smislu patriarhalnega družbenega reda niti moškega pogleda. V diplomski nalogi raziskujem zgoraj naštete pojme, ki so relevantni za nadaljnjo kvalitativno interpretativno raziskovanje reprezentacije ženske izvajalke v videospotu Jennifer Lopez Ain't Your Mama in videospotu Ariane Grande Side to Side.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:videospoti, reprezentacija, objektifikacija, samoobjektifikacija, opolnomočenje
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FDV - Fakulteta za družbene vede
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:K. Šušteršič
Leto izida:2023
Št. strani:35 str.
PID:20.500.12556/RUL-150452 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:316.7:305-055.2(043.2)
COBISS.SI-ID:164983555 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:17.09.2023
Število ogledov:39
Število prenosov:7
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:In between empowerment and objectification: Representation of women in popular music videos : diplomsko delo
Izvleček:
The representation of women in the media can be diverse, but the thesis focuses on two kinds of media representation of what women’s role in society is like. The first representation is that of a woman in traditional patriarchal society, making the women more objectified. The second follows a path of women in modern society, where the empowerment takes centre of attention. Objectification is based on separation of a woman’s character from her sexual parts, emphasizing her physical image as that of an object in light of male gaze. The so-called male gaze is common in the media, as a consequence of portrayal of women as the object of desire for male characters and viewers. The implication of said view is to showcase the submissivness and passivity of women in patriarchal society. On some occasions, women also engage in self-objectification, using their sexuality to create more commerically successful content. Contrary to that, empowerment of women creates a depiction of socially autonomous, equal members of society. Woman’s role is active and not submissive to a man and traditional patriarchal order or to man gaze. The thesis discovers the terms mentioned before, which are crucial for the exploration of qualitative and interperative standing of women performers in music videos by Jennifer Lopez, Ain’t Your Mama and Ariana Grande, Side to Side.

Ključne besede:music videos, representation, objectification, self-objectification, empowerment

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj