Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Robotski sistem za peko palačink
ID
Jaklič, Jernej
(
Avtor
),
ID
Mihelj, Matjaž
(
Mentor
)
Več o mentorju...
,
ID
Šlajpah, Sebastjan
(
Komentor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(30,45 MB)
MD5: B91263220C3C50F55B5D0FD260C24B5E
Galerija slik
Izvleček
Robotizacija se v zadnjih letih seli na nova področja izven industrije. Ena od tovrstnih področij je robotizirana priprava hrane, s katero se ukvarjajo mnogi raziskovalci. V diplomskem delu obravnavamo robotizacijo priprave hrane, natančneje robotsko celico za peko palačink. Robotska celica je sestavljena iz ročne naprave za peko, robota UR5e in robotskega prijemala. Glavni cilj je robotizirati ročno zvijanje palačink. Pri tem želimo gibe, ki jih izvajamo ročno, prenesti na robotski manipulator z uporabo učenja robota z demonstracijo. V ta namen ročne gibe lopatice, ki jih izvaja človek ob zvijanju palačink, najprej zajamemo z optičnim merilnim sistemom. Numerične podatke nato analiziramo v programskem okolju Matlab. Trajektorijo lopatice segmentiramo in opazujemo translacijske in rotacijske premike ob izvajanju gibov z roko. Rezultat statistične analize je trajektorije lopatice zapisana na način, ki je primeren za prenos na robotski manipulator. Trajektorijo, ki jo izvede robot, v zaključku primerjamo z ročno izvedenimi gibi in ugotovimo podobnost med izvedenimi gibi.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
Učenje z demonstracijo
,
robotizacija priprave hrane
,
meritve gibov
,
analiza gibov
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Organizacija:
FE - Fakulteta za elektrotehniko
Leto izida:
2023
PID:
20.500.12556/RUL-148798
COBISS.SI-ID:
162898435
Datum objave v RUL:
31.08.2023
Število ogledov:
1482
Število prenosov:
98
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
JAKLIČ, Jernej, 2023,
Robotski sistem za peko palačink
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 6 julij 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=148798
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Robotic system for pancake making
Izvleček:
Robotics has been moving into new areas outside the industry in recent years. One such area is robotic food preparation, which many researchers are working on. This thesis focuses on robotic food preparation, specifically a robotic cell for pancake making. The robotic cell consists of a manual baking device, a UR5e robot and a robotic gripper. The main objective is to robotise the manual rolling of pancakes. In doing so, we want to transfer the movements performed manually to the robotic manipulator using robot learning by demonstration approach. The manual movements of the spatula performed by a human while rolling the pancakes are first captured by an optical measurement system. The numerical data is then analysed in the Matlab programming environment. The trajectory of the spatula is segmented and the translational and rotational motions are observed as the arm moves. The result of the statistical analysis is the trajectory of the spatula represented in a form suitable for transfer to a robotic manipulator. Finally, we compare the trajectory executed by the robot with the movements executed by hand and observe the similarity between the executed movements.
Ključne besede:
Learning by demonstration
,
robotization of food preparation
,
motion measurements
,
motion analysis
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Radiocarbon dating of tree-ring chronologies from Hočevarica
Hočevarica: absolute dating
Dendrochronological research of the Hočevarica pile dwelling settlement
Two decades of dendrochronology in the pile dwellings of the Ljubljansko barje, Slovenija
Dendrochronological investigations in the pile dwellings Spodnje Mostišče 1 and 2 Hočevarica from Ljubljana moor, Slovenia
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Podoba tujega v slovenski poeziji s tržaško motiviko, od zadnjih desetletij Avstro-Ogrske do prvih let Svobodnega tržaškega ozemlja
Podoba Trsta in Tržaškega v slovenski in italijanski poeziji prve polovice 20. stoletja
Motiv identitete v romanih Frančiška in Prijateljstvo pisatelja Fulvia Tomizze
Water in english canadian literature
Nastanek in razvoj lika Malči v delih Ivana Cankarja
Nazaj