izpis_h1_title_alt

Variabilnost izbranih kemijskih lastnosti evtričnih rjavih tal na flišu na območju oljčnega drevesa
ID Umer, Michelle (Avtor), ID Grčman, Helena (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Pintar, Marina (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,99 MB)
MD5: 8A4CC1E9511AFE3AF1DD7C6E1B612A6A

Izvleček
V diplomskem delu smo raziskovali prostorsko variabilnost izbranih kemičnih lastnosti tal v okolici izbranega oljčnega drevesa. Ugotavljali smo vsebnost in variabilnost dostopnega fosforja, kalija, organske snovi in pH tal. Vzorci tal so bili odvzeti v oljčniku na Škofijah na različni oddaljenosti od debla (od 1 do 4 m) in na štirih različnih globinah (0⠒10 cm, 10⠒20 cm, 20⠒30 cm in 30⠒40 cm). Rezultati so pokazali, da je najbolj variabilna vsebnost rastlinam dostopnega fosforja in kalija. Najmanj se spreminjata vsebnost organske snovi in pH. Vsebnost fosforja je bila med 4,45 in 8,67 mg/100 g tal. Vsebnost kalija je znašala med 17,50 in 24,90 mg/100 g tal. Ugotovili smo, da se vsebnosti fosforja in kalija po globini zmanjšujeta. Variabilnost fosforja je bila večja kot variabilnost kalija. Vsebnost organske snovi je bila med 2,1 in 2,5 %. Njena vsebnost se po globini ni bistveno spreminjala. Reakcija tal je bila med 7,14 in 7,27 in njena vrednost se po globini ni zmanjševala.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:variabilnost, razporeditev, kemijske lastnosti tal, oljka, povprečje
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2023
PID:20.500.12556/RUL-146378 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:153777411 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:26.05.2023
Število ogledov:323
Število prenosov:51
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Variability of selected chemical properties eutric brown soil on flysch in the area of olive tree
Izvleček:
In this thesis, we researched the spatial variability of selected chemical properties of soil in the area of selected olive tree. We specified the content and variability of available phosphorus, potassium, organic matter and soil pH. Soil samples were taken in the olive grove in Škofije at different distances from the trunk (from 1 to 4 m) and at four different depths (0⠒10 cm, 10⠒20 cm, 20⠒30 cm, 30⠒40 cm). The results showed that the most variable were the contents of phosphorus and potassium available to plants. Organic matter content and pH changed the least. The phosphorus content ranged from 4.45 to 8.67 mg/100 g soil. The potassium content ranged between 17.50 and 24.90 mg/100 g soil. We found out that the levels of pottasium and phosphorus decrease with depth with both properties. The variability of phosphorus was greater than of potassium. The organic matter content was between 2.1 and 2.5 %. Its content did not vary significantly with depth. The soil reaction ranged from 7.14 to 7.27 and did not decrease with depth.

Ključne besede:variability, arrangement, chemical properties of soil, olive tree, average

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj