izpis_h1_title_alt

Določanje 5-hidroksimetilfurfurala v medu s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti
ID Volovec, Klara (Avtor), ID Kočar, Drago (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,31 MB)
MD5: 7272F53775CF41B47D4C41CB34B60D4F

Izvleček
5-hidroksimetilfurfural (5-HMF) se v medu največkrat tvori preko sladkorjev, ki so prisotni v medu. Tvorba 5-HMF se pospeši s segrevanjem medu, pri predelavi, pridelavi ter z nepravilnim shranjevanjem. V diplomski nalogi sem določala vsebnost 5-HMF v različnih vzorcih medu, analizo pa sem izvajala na LC/MS instrumentu. Preverila sem ponovljivost, linearnost in točnost metode ter stabilnost raztopin standardov in vzorca. Vsebnost 5-HMF sem najprej primerjala med vzorci medu iz različnih botaničnih vrst, nato v vzorcih kremnega medu z dodatki, na koncu pa sem v štirih botaničnih vrstah izbrala vzorce z najnižjo vsebnostjo. Kasneje sem vzorce tri dni segrevala na temperaturi 65 °C, zatem pa še dodatnih sedem dni in nato primerjala vsebnosti 5-HMF. Rezultati nakazujejo, da se 5-HMF v medu tvori pri povišani temperaturi in je tako lahko pokazatelj starosti medu ali neustreznega skladiščenja le-tega.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:botanične vrste medu, koncentracija 5-HMF, LC/MS
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2023
PID:20.500.12556/RUL-144996 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:147172611 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:29.03.2023
Število ogledov:393
Število prenosov:60
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determination of 5-hydroxymethylfurfural in honey with high performance liquid chromatography
Izvleček:
5-hidroksimetilfurfural is mostly formed in honey through the sugars present in the honey. The formation of 5-HMF is accelerated by heating the honey, during processing, production and with improper storing. In my diploma thesis, I analyzed the content of 5-HMF in different samples of honey, I performed the analysis on LC/MS instrument. I checked not only repeatability, linearity and accuracy of the method but also the stability of the standards and the sample. I first compared the 5-HMF content between honey samples from different botanical species, then in samples of creamed honey with additives, and in the end I chose samples from four botanical species with the lowest content. Later, I heated the samples at a temperature of 65°C for three days and later for additional seven days and than i compared the content. The results indicate that 5-HMF in honey is formed at elevated temperature and thus may be an indicator of honey age or inadequate honey storage.

Ključne besede:botanical types of honey, 5-HMF concentration, LC/MS

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj