Podrobno

Določanje vsebnosti izbranih kovin v vzorcih piva z atomsko absorpcijsko in optično emisijsko spektroskopijo
ID Kržišnik, Mark (Avtor), ID Kočar, Drago (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (744,95 KB)
MD5: 1E9994BE7F83B52ECDA02664C76ABBC8

Izvleček
Kovine v pivu imajo velik vpliv na kvaliteto, okus ter izgled piva; prav tako pa na potek alkoholne fermentacije. V 6 različnih vzorcih piva sem določal vsebnost izbranih kovin (baker, železo, mangan in cink). Vzorce sem pripravil tako, da sem jih prefiltriral oz. pripravil samo s kislinskim mikrovalovnim razklopom. Kovine imajo v pivu vsebnost na ravni sledov, zato klasične metode niso primerne za uporabo. Koncentracije sem zato določal z atomsko absorpcijsko in optično emisijsko spektroskopijo s pomočjo umeritvene krivulje. ICP-OES nam za razliko od AAS omogoča, da naenkrat določamo več elementov v vzorcu. Vsebnosti kovin v vzorcih sem primerjal z rezultati drugih raziskav, poleg tega pa sem primerjal tudi razlikovanje rezultatov pri obeh uporabljenih metodah.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:atomska absorpcijska spektroskopija, induktivno sklopljena plazma, kovine, optična emisijska spektrometrija, pivo
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2023
PID:20.500.12556/RUL-144578 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:144733699 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:02.03.2023
Število ogledov:1438
Število prenosov:195
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
KRŽIŠNIK, Mark, 2023, Določanje vsebnosti izbranih kovin v vzorcih piva z atomsko  absorpcijsko in optično emisijsko spektroskopijo [na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 29 junij 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=144578
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determination of selected metals in samples of beer with atomic absorption and optical emission spectrometry
Izvleček:
Metals in beer have a big influence on quality, taste and looks of the beer, and also on the process of fermentation. Therefore, I determined the contents of selected metals in 6 different samples of beer (copper, iron, manganese, zinc). The samples were prepared by filtering or by acid microwave digestion. The metals in beer are present in traces, consequently classical methods are not suitable for use. The concentrations were determined by atomic absorption and optical emission spectroscopy with the use of calibration curve. On the contrary to AAS, ICP-OES allows us to measure more elements in a sample at once. Contents of metals in the samples were compared to results of other researches. In addition, also difference of results in both methods was compared.

Ključne besede:atomic absorption spectroscopy, beer, inductively coupled plasma, metals, optical emission spectrometry

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
  1. DNA sampling: a method for probing protein binding at specific loci on bacterial chromosomes
  2. Bacteriophage GIL01 gp7 interacts with host LexA repressor to enhance DNA binding and inhibit RecA-mediated auto-cleavage
  3. Double locking of an Escherichia coli promoter by two repressors prevents premature colicin expression and cell lysis
  4. Identifikacija nepoznanih proteinov, ki uravnavajo odziv SOS bakterije Escherichia coli
  5. Small prokaryotic DNA-binding proteins protect genome integrity throughout the life cycle
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
  1. Structural basis of human clamp sliding on DNA
  2. Modulation of PCNA sliding surface by p15PAF suggests a suppressive mechanism for cisplatin-induced DNA lesion bypass by pol eta holoenzyme
  3. Crystal structure of CNG mimicking NaK-ETPP mutant cocrystallized with methylammonium
  4. Enterohemorrhagic Escherichia coli O157

Nazaj