izpis_h1_title_alt

Določanje vsebnosti izbranih kovin v vzorcih piva z atomsko absorpcijsko in optično emisijsko spektroskopijo
ID Kržišnik, Mark (Avtor), ID Kočar, Drago (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (744,95 KB)
MD5: 1E9994BE7F83B52ECDA02664C76ABBC8

Izvleček
Kovine v pivu imajo velik vpliv na kvaliteto, okus ter izgled piva; prav tako pa na potek alkoholne fermentacije. V 6 različnih vzorcih piva sem določal vsebnost izbranih kovin (baker, železo, mangan in cink). Vzorce sem pripravil tako, da sem jih prefiltriral oz. pripravil samo s kislinskim mikrovalovnim razklopom. Kovine imajo v pivu vsebnost na ravni sledov, zato klasične metode niso primerne za uporabo. Koncentracije sem zato določal z atomsko absorpcijsko in optično emisijsko spektroskopijo s pomočjo umeritvene krivulje. ICP-OES nam za razliko od AAS omogoča, da naenkrat določamo več elementov v vzorcu. Vsebnosti kovin v vzorcih sem primerjal z rezultati drugih raziskav, poleg tega pa sem primerjal tudi razlikovanje rezultatov pri obeh uporabljenih metodah.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:atomska absorpcijska spektroskopija, induktivno sklopljena plazma, kovine, optična emisijska spektrometrija, pivo
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2023
PID:20.500.12556/RUL-144578 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:144733699 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:02.03.2023
Število ogledov:1017
Število prenosov:141
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determination of selected metals in samples of beer with atomic absorption and optical emission spectrometry
Izvleček:
Metals in beer have a big influence on quality, taste and looks of the beer, and also on the process of fermentation. Therefore, I determined the contents of selected metals in 6 different samples of beer (copper, iron, manganese, zinc). The samples were prepared by filtering or by acid microwave digestion. The metals in beer are present in traces, consequently classical methods are not suitable for use. The concentrations were determined by atomic absorption and optical emission spectroscopy with the use of calibration curve. On the contrary to AAS, ICP-OES allows us to measure more elements in a sample at once. Contents of metals in the samples were compared to results of other researches. In addition, also difference of results in both methods was compared.

Ključne besede:atomic absorption spectroscopy, beer, inductively coupled plasma, metals, optical emission spectrometry

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj