Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Vpliv podlage na vsebnost metabolitov v cepljeni sorti
ID
Sagadin, Domen
(
Avtor
),
ID
Veberič, Robert
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(596,00 KB)
MD5: 67E486642BD66BDDDCBE6AF682E8E2B9
Galerija slik
Izvleček
V današnjih časih je na trgih povpraševanje po kakovostni hrani vedno večje. S pravilno izbiro podlage, ki se še vedno uporablja predvsem kot pomoč za razmnoževanje sort, bi lahko pridelovalci pridelali bolj zdravo in kakovostno hrano. Raziskave so pokazale, da imajo podlage vpliv tako na primarne kot tudi sekundarne metabolite v plodovih na njih cepljenih sort. Kolikšen je ta vpliv, je odvisno od podlage, sadne vrste in tudi sorte. Raziskava, v kateri so bile limone cepiljene na dve različni podlagi v kombinaciji s sedmimi vmesnimi debli, je pokazala, da na vsebnost flavonoidov bistveno bolj vpliva podlaga kakor pa vmesno deblo. Poskusi na agrumih so pokazali, da bujnejše podlage z boljšim sprejemom vode v rastlino zmanjšajo vsebnost sladkorjev in organskih kislin. Pri breskvah pa so se najbolje odrezale podlage, ki so hibridi breskve in mandlja. Ugotovili so tudi, da ima genotip podlage večji vpliv na vsebnost fenolov kakor bujnost ter da bi lahko v jabolkih s pravilno kombinacijo podlage s sorto dosegli stabilnejšo vsebnost le-teh, kljub spremenljivim vremenskim razmeram. Ni bilo ugotovljena nobena podlaga, ki bi bila najbolj optimalna za vse sorte iste sadne vrste, ampak so bile za različne sorte optimalne različne podlage. Kopičenje fenolov okoli cepljenega mesta pa bi lahko bil pokazatelj neskladnosti podlage in sorte.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
podlaga
,
sorta
,
primarni metaboliti
,
sekundarni metaboliti
,
neskladnost
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:
2022
PID:
20.500.12556/RUL-142160
COBISS.SI-ID:
127136515
Datum objave v RUL:
22.10.2022
Število ogledov:
874
Število prenosov:
71
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
SAGADIN, Domen, 2022,
Vpliv podlage na vsebnost metabolitov v cepljeni sorti
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 1 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=142160
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Influence of rootstock on metabolite content in grafted varieties
Izvleček:
The demand for quality food in the markets is increasing nowadays. With the correct selection of the rootstock, which is still used mainly as an aid for the propagation of varieties, growers could produce healthier and better-quality food. Research has shown that rootstock has an impact on both primary and secondary metabolites. The extent of this influence depends on the rootstock, the fruit class and the variety. Research in which lemons were grafted onto two different rootstocks in combination with seven different interstock showed that the content of flavonoids is significantly more influenced by the rootstock than the interstock. Experiments on citrus fruits have shown that vigorous rootstocks with better water uptake into the plant reduce the content of sugars and organic acids. In research on peaches, peach and almond hybrids performed best along other rootstock. The results have also shown that the genotype of the rootstock has a greater influence on the phenol content than induced tree vigour and that a more stable concentration of these could be achieved in apples with the correct combination of the rootstock and the variety. No rootstock was found to be the most optimal for all variety of the same fruit species, but different rootstocks were optimal for different variety. Accumulation of phenols around the graft site could be an indication of incompatibility between the rootstock and the variety.
Ključne besede:
rootstock
,
variety
,
primary metabolites
,
secondary metabolites
,
incompatibility
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Motivacija in sistem nagrajevanja
Vpliv kulture na inovativnost
Samostojni podjetnik pri nas in v Italiji
Vloga lastniškega kapitala pri financiranju rasti hitro rastočih podjetij v Sloveniji
Analiza uspešnosti poslovanja Luke Koper d.d. v obdobju 2005-2009
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nezaznane priložnosti
Uvajanje notranjega podjetništva v poslovanje finančnega holdinga
ICEIRD 2011
Usihanje podjetništva v Sloveniji
Analiza notranje organiziranosti podjetja
Nazaj