izpis_h1_title_alt

Metodologija izračunavanja indeksov za obračun razlike v ceni gradbenih storitev : diplomska naloga št.: 431/B-GR
ID Vehovec, Žiga (Avtor), ID Čas, Bojan (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (3,22 MB)
MD5: 85F13EB19675ED5EAACEA46287D4B765

Izvleček
V časih visoke inflacije se s spremembami vrednosti pogodb zaradi dviga cen materialov in storitev srečujemo vsakodnevno. Na velikih projektih se podražitve najlažje predstavi z uporabo indeksov za obračun razlike v ceni gradbenih storitev. V diplomski nalogi smo se osredotočili na trenutno metodologijo, ki jo za izračun indeksov uporablja Zbornica gradbeništva in industrije gradbenega materiala. Navedeni so razlogi za uvedbo nove metodologije, ki temelji na smernicah mednarodne Organizacije za sodelovanje in razvoj OECD ter Eurostat in na podlagi dolgoletnih izkušenj podjetja Axis d.o.o. Za objektivno reševanje sporov med naročniki in izvajalci se predlaga uvedbo indeksov po vrstah del, oziroma indekse za tipične objekte na enostavnih projektih. Opisan je postopek pridobivanja in posodabljanja cen na trgu. Na koncu je prikazana dosedanja uporaba indeksov in predlog uporabe v prihodnje. Nazorno smo predstavili metodologijo in ugotovili, da je za njeno popolno realizacijo potrebno vključiti še podjetja iz elektro in strojne stroke ter izvajalska podjetja.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:gradbeništvo, diplomske naloge, UNI, GR, B-GR, indeksi za obračun razlike v ceni gradbenih storitev, indeksi podražitev, indeksi vrst del
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FGG - Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[Ž. Vehovec]
Leto izida:2022
Št. strani:IX, 40 str.
PID:20.500.12556/RUL-141367-0c1c014f-dc15-408a-dee0-0371914ad094 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:657.471.11:69(043.2)
COBISS.SI-ID:131466499 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:29.09.2022
Število ogledov:825
Število prenosov:161
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Methodology for calculation the construction price indicies : graduation thesis no.:431/B-GR
Izvleček:
In the current time of the high inflation, requests to redefine the contracted prices as a result of the increase in the the material and service costs are being copped with on a daily basis. For larger projects, the rise in the costs can be quite simply determined by using indices enabling calcution of the differences in the cost of building services. The focus of my Diploma work is on the methodology currently used to calculate the indices by the Slovenian Chamber of Building and Industry of Building Materials. The methodology complies with the Directives of the International Organisation for Co-operation and Development (OECD), Eurostat as well as years of experience of the Axis Building Company. Arguments speaking in favour to use the methodology are given. To assure objectiveness in solving the price-increase issues between contracting parties, it is recommended to use indices for specific types of work, i.e. for typical buildings of simple projects. A method to acquire and recalculate the market prices, the current use of indices and a proposal for their future use are given. For the methodology to be efficient, it is important to assure involvement of electrical and mechanical engineering as well as trade companies and large industries.

Ključne besede:graduation thesis, civil engineering, construction price indicies

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj