izpis_h1_title_alt

Dejavniki, ki vplivajo na vsebnost eteričnih olj pri sivkah (Lavandula spp.)
ID Drnovšek, Ana (Avtor), ID Jakopič, Jerneja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (722,58 KB)
MD5: 34729835E25DF010694CA404EA772D0C

Izvleček
Sivka (Lavandula sp.) je vednozelena rastlina iz družine Lamiaceae (ustnatice) izvorno iz območij Sredozemlja, ima značilen habitus polgrma. Najbolj poznani vrsti iz rodu Lavandula sta prava sivka (Lavandula angustifolia) in lavandin (Lavandula × intermedia). Njena pridelava je dandanes močno razširjena zaradi eteričnih olj, ki se tvorijo na površini cvetov, listov in stebel v žleznih trihomih. V eteričnih oljih se nahaja širok spekter kemičnih spojin, kot so monoterpenoidi, seskviterpenoidi in drugi terpenoidi, in ta pestrost vzbuja veliko zanimanje tako med pridelovalci kot v industriji. Za največjo kakovost in količino eteričnih olj, ki jih pridobimo iz sivke, je potrebno poznavanje dejavnikov, ki lahko vplivajo na to. Količina in sestava eteričnih olj je pogojena z izborom primerne sorte, saj mora le-ta dobro uspevati na željenem območju, kjer so ključne vremenske razmere s količino padavin in temperaturami, in temu je potrebno prilagoditi tudi način gojenja. Obenem pa ne gre zanemariti niti časa žetve, ki je odvisen od fenofaze rastline in izbora načina destilacije, ki bo omogočil kar največje količine pridobljenega eteričnega olja.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:sivka, eterična olja, različni dejavniki
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-140871 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:125833731 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:21.09.2022
Število ogledov:679
Število prenosov:119
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Factors affecting essential oil content in lavenders (Lavandula spp.)
Izvleček:
Lavender (Lavandula sp.) is an evergreen plant from the Lamiaceae family, native to the Mediterranean region. It has a typical semi-shrub habitus. The best-known species from the genus Lavandula are true lavender (Lavandula angustifolia) and lavandin (Lavandula × intermedia). Today, its cultivation is widespread due to its essential oils that form on the surface of flowers, leaves and stems in glandular trichomes. A wide range of chemical compounds such as monoterpenoids, sesquiterpenoids and other terpenoids are found in essential oils, and this diversity is of great interest to both growers and industry. To reach maximum quality and quantity of essential oils obtained from lavender, it is necessary to recognize the factors affecting it. The amount and composition of essential oils is conditioned by the selection of a suitable species, since it has to grow well in the desired area, where the weather conditions with the amount of precipitation and temperatures are of key importance. The cultivation method also has to be adapted accordingly. Moreover, the harvest time cannot be neglected, because it depends on the phenophase of the plant, as well as selection of the distillation method, because it will allow the maximum amount of essential oil to be obtained.

Ključne besede:lavender, essential oil, different factors

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj