izpis_h1_title_alt

Vloga soli žolčnih kislin v prebavilih
ID Hašić, Majda (Avtor), ID Prislan, Iztok (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (873,50 KB)
MD5: 4C56E3C6523D02F20E068C6FFE6F2AAC

Izvleček
Soli žolčnih kislin so amfifilne, površinsko aktivne snovi, ki se sintetizirajo v jetrih iz holesterola, konjugirajo z glicinom ali taurinom ter se izločajo z žolčem. Črevesne bakterije konjugirane primarne soli žolčnih kislin pretvarjajo v sekundarne ter v terciarne soli žolčnih kislin. Tvorijo dve tretjini organskih komponent žolča sesalcev ter se reabsorbirajo nazaj v jetra preko enterohepatičnega obtoka. V tankem črevesu delujejo kot micelni solubilizatorji ter sodelujejo pri prebavi in absorpciji hranil. Poleg tega so soli žolčnih kislin močne signalne molekule v jetrih in črevesju. Pri določeni koncentraciji, ki je značilna za vsako sol žolčnih kislin, zaradi hidrofilnih in hidrofobnih centrov tvorijo soli žolčnih kislin agregate, imenovane miceliji. Imajo ključno vlogo pri prebavi in absorpciji lipofilnih komponent kot so prehranski lipidi ter v maščobi topni vitamini. Ljudje, ki imajo težave s pomanjkanjem soli žolčnih kislin, lahko težave lajšajo z jemanjem prehranskih dodatkov. Pri tem je pomembno, da ostanejo hidrirani in da uživajo dovolj zelenjave ter pese.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:prebavila, jetra, žolč, soli žolčnih kislin, fizikalno-kemijske lastnosti, fiziološke funkcije
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[M. Hašić]
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-140444 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:612.357:613.2
COBISS.SI-ID:121665539 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:15.09.2022
Število ogledov:548
Število prenosov:43
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Bile salts functions in the gastrointestinal tract
Izvleček:
Bile salts are amphiphilic surfactants synthesised in the liver from cholesterol, conjugated by glycine or taurine and excreted in the bile. Intestinal bacteria convert conjugated primary bile salts into secondary bile salts and tertiary bile salts. They make up two-thirds of the organic components of mammalian bile and are reabsorbed back into the liver via the enterohepatic circulation. In the small intestine, they act as micelle solubilisers and are involved in the digestion and absorption of nutrients. In addition, bile salts are powerful signaling molecules in the liver and intestines. At a certain concentration, which is typical for each bile salt, bile salts form aggregates called micelles because of hydrophilic and hydrophobic centres of the bile salts. They play a key role in the digestion and absorption of lipophilic components such as dietary lipids and fat-soluble vitamins. People who have problems with bile salt deficiency can alleviate the problem by taking dietary supplements. It is important to stay hydrated and eat enough vegetables and beetroot.

Ključne besede:gastrointestinal tract, liver, bile, bile salts, physicochemical properties, physiological functions

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj