izpis_h1_title_alt

Analiza zmrzovanja vodne kapljice na superhidrofobni površini
ID Humar, Aleks (Avtor), ID Golobič, Iztok (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Može, Matic (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (3,58 MB)
MD5: B6AC79F37261D3284E356184E7C337FE

Izvleček
V diplomski nalogi smo z IR kamero opazovali proces zmrzovanja kapljic treh različnih volumnov (1 µl, 10 µl in 50 µl) na hidrofobni in referenčni površini. S spreminjanjem električnega toka smo spreminjali moč hlajenja Peltierjevega elementa in s tem hitrost ohlajanja površine oz. zmrzovanja vodne kapljice. Ugotovili smo, da je v povprečju čas ohlajanja kapljic na hidrofobni površini 85 s, na referenčni pa 52 s, kar je 38 % daljše ohlajanje na hidrofobni površini. Celoten proces zmrzovanja poteka na hidrofobni površini v povprečju 26 % dlje glede na referenčno. Volumen kapljic prav tako vpliva na čas zmrzovanja, saj večje kapljice potrebujejo več časa za zamrznitev. V povprečju je bil proces zmrzovanja pri 10-µl kapljicah 356 % in pri 50-µl kapljicah 1077 % daljši glede na 1-µl kapljico. Z IR kamero smo tudi pri 200 Hz posneli proces rekalescence 10-µl kapljice.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:hidrofobnost, kot omočenja, ohlajanje vodne kapljice, zmrzovanje vodne kapljice, IR kamera
Vrsta gradiva:Zaključna naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FS - Fakulteta za strojništvo
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[A. Humar]
Leto izida:2022
Št. strani:XV, 61 f.
PID:20.500.12556/RUL-139755 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:544.722.3:531.7(043.2)
COBISS.SI-ID:122329859 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:07.09.2022
Število ogledov:1046
Število prenosov:113
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Analysis of water droplet freezing on a superhydrohobicsurface
Izvleček:
In the thesis, we used an IR camera to observe the freezing process of droplets of three different volumes, 1 μl, 10 μl and 50 μl, on a hydrophobic and a reference surface. By varying the electric current, we varied the cooling power of the Peltier element and thus the rate at which the surface cooled or the water droplet froze. We found that on average the droplet cooling time on the hydrophobic surface is 85 s and on the reference surface 52 s, which is 38% longer cooling on the hydrophobic surface and the whole freezing process takes on average 26% longer on the hydrophobic surface compared to the reference surface. The volume of the droplets also affects the freezing time, as larger droplets take longer to freeze. On average, the freezing process was 356% longer for 10 μl droplets and 1077% longer for 50 μl droplets compared to 1 μl droplet. The IR camera was also used at 200 Hz to record the recalescence of a 10 μl droplet.

Ključne besede:hydrophobicity, contact angle, cooling the water droplet, freezing water droplets, IR camera

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj