izpis_h1_title_alt

Kaznovanje v vrtcu
ID Jeras, Sara (Avtor), ID Berčnik, Sanja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/7307/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu sem najprej na kratko opredelila predšolsko vzgojo. V ločenem poglavju sem posebej opredelila tudi kaznovanje, vzroke zanj in cilje, ki jih s tem želimo doseči. V nadaljevanju sem kaznovanje razdelila še na psihično, fizično in druge oblike kaznovanja. V naslednjem poglavju sem raziskovala položaj otroka v naši bližnji preteklosti in danes. Ugotavljala sem, kako so bili otroci kaznovani v preteklosti in kako so danes. Da bi pojasnila, zakaj je položaj otrok danes drugačen kot v preteklosti, sem nekaj besed namenila Konvenciji o otrokovih pravicah in drugim zakonom, ki so nedvomno razlog za poglavitno izboljšanje družbenega položaja otrok danes. Ugotovila sem, da je kaznovanje tesno povezano z vzgojo, zato sem navedla vse tri vzgojne stile, jih na kratko opisala in znotraj njih raziskovala prisotnost kaznovanja. Zadnje poglavje sem v celoti namenila vlogi vzgojitelja v vrtcu, kjer sem opisala, kako vzgojitelj uspešno vzgojno ukrepa, na kakšen način in kdaj lahko uporabi kazen. Empirični del zajema delno strukturiran intervju s šestimi diplomiranimi vzgojiteljicami. V skladu z raziskovalnimi vprašanji sem interpretirala rezultate intervjuja. Zanimalo me je, kako dobro vzgojiteljice poznajo sredstva in metode preprečevanja, kako bi opredelile kaznovanje in kako pogosto uporabljajo to vzgojno sredstvo. Ne nazadnje me je zanimalo tudi, kako je kaznovanje dejansko videti v praksi in če se je po mnenju vzgojiteljic do danes kaj spremenilo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:kaznovanje
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-139206 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:118100483 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:07.09.2022
Število ogledov:720
Število prenosov:36
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Punishment in kindergarten
Izvleček:
The diploma thesis consists of theoretical and empirical part. In the theoretical part, I first briefly defined preschool education. In a separate chapter, I also specifically defined punishment, its causes and objectives. Later on I divided the punishment into mental, physical and other forms of punishment. In the next chapter, I explored the position of the child in our recent past and today. I was figuring out how children were punished in the past and how they are today. To explain why the situation of children today is different than in the past, I have dedicated a few words to the Convention on the Rights of the Child and other laws, which are undoubtedly the reason for the main improvement in the social situation of children today. I found out that punishment is closely related to education, so I described all three educational styles and explored the presence of punishment within them. I devoted the last chapter entirely to the role of the preschool teacher in the kindergarten, where I described how the educator successfully takes educational action and in what way and when he can use punishment. The empirical part includes a partially structured interview with six graduate preschool teachers. I interpreted the results of the interview according to the research questions. I was interested in how well preschool teachers know the means of prevention, how to define punishment and how often they use this means of education. In conclusion I was also interested in what punishment actually looks like in practice, and if, according to the preschool teachers, anything has changed.

Ključne besede:punishment

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj