Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Vpliv uživanja stročnic na metabolizem in zdravje
ID
Tašler, Nika
(
Avtor
),
ID
Cigić, Blaž
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(406,20 KB)
MD5: 546B6971A70A97FCCE7FCC55F99A42CA
Galerija slik
Izvleček
Zanimanje za stročnice je v zadnjih letih vse večje, saj prestavljajo dober in kakovosten vir rastlinskih beljakovin, hkrati je pridelava okolju prijazna in so cenovno ugodna živila z veliko hranilno vrednostjo. Večina stročnic vsebuje veliko beljakovin in vlaknin ter malo maščob. Bogate so tudi z mnogimi mikronutrienti in ostalimi bioaktivnimi spojinami. V okviru diplomske naloge je podan pregled literature povezane s prehransko vrednostjo in vplivom stročnic na zdravje in metabolizem. Poleg makrohranil so predstavljena tudi mikrohranila in bioaktivne snovi, ki imajo lahko ugoden vpliv na zdravje, a tudi nekatere antinutritivne učinke. Večje število raziskav kaže, da uživanje stročnic lahko ugodno vpliva na pojav debelosti, srčno žilnih obolenj, raka ter diabetesa. Spojine iz stročnic vplivajo na učinkovitost prebave, kar je lahko pozitiven dejavnik v primeru prevelikega prehranskega vnosa, na drugi strani pa lahko vodi tudi do podhranjenosti. Stročnice je potrebno pred zaužitjem termično obdelati, saj na ta način zmanjšamo vsebnost mnogih antinutritivnih spojin, kot so encimski inhibitorji, lektini in saponini, kot so na primer polifenoli, encimski inhibitorji in lektini. Prehransko vrednost in biološko dostopnost hranil se lahko izboljša tudi s predhodnim namakanjem, kaljenjem ali fermentacijo.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
stročnice
,
bioaktivne snovi
,
prehrana
,
metabolizem
,
nenalezljive kronične bolezni
,
antinutritivni faktorji
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:
Ljubljana
Založnik:
[N. Tašler]
Leto izida:
2022
PID:
20.500.12556/RUL-138860
UDK:
635.65:613.262:612.39
COBISS.SI-ID:
119276803
Datum objave v RUL:
24.08.2022
Število ogledov:
856
Število prenosov:
105
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
TAŠLER, Nika, 2022,
Vpliv uživanja stročnic na metabolizem in zdravje
[na spletu]. Diplomsko delo. Ljubljana : N. Tašler. [Dostopano 18 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=138860
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Influence of legume consumption on metabolism and health
Izvleček:
Interest in legumes has increased in recent years because they are a good, high quality source of vegetable proteins, if being produced in an environmentally friendly manner and being affordable foods with high nutritional value. Most legumes are high protein and low in fat. They are also rich in many micronutrients and other bioactive compounds. In this thesis, a review of the literature regarding nutritional value and effects of legumes on health and metabolism are given. In addition to macronutrients, micronutrients and bioactive compounds are also presented, which might all have a positive effect on health, but also some antinutritional effects. More and more research results show that consumption of legumes can have a positive effect on obesity, cardiovascular disease, cancer and diabetes. The components of legumes affect the efficiency of digestion, which can be a positive factor in the case of excessive food intake, but on the other hand can lead to malnutrition. Legumes must be thermally treated before consumption, as this reduces the content of numerous antinutritive compounds, as are polyphenols, enzyme inhibitors and lectins. The nutritional value and bioavailability of nutrients can also be improved by soaking, sprouting or fermenting.
Ključne besede:
legumes
,
bioactive compounds
,
nutrition
,
metabolism
,
non-communicable diseases
,
antinutritive factors
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Manufacturing of an acoustic guitar from solid wood
Acoustic properties of wooden resonant pipes
Relevant properties of resonance spruce wood
Structural and acoustic properties of African padouk (Pterocarpus soyauxii) wood for xylophones
Structural and acoustical properties of wood for percussion instruments
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
ELECTRIC GUITAR ENGINEERING DESIGN BASED ON ACOUSTIC MATERIAL RESPONSE
Process of electric guitar design
Electric guitar neck from densified poplar?
Numeric comparison of an electric and internal combustion engined vehicle's environmental impact
Nazaj