izpis_h1_title_alt

Funkcijske analize proteinov NLP
ID Tarman, David (Avtor), ID Anderluh, Gregor (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,62 MB)
MD5: E1EB700B077C9ADE4D19CD78D538B8BA

Izvleček
Zaradi potencialne vloge v razvoju inhibitorjev in herbicidov je zelo pomembna razjasnitev zgradbe in molekularnega mehanizma delovanja Nep1-podobnih proteinov (NLP). Z namenom preverjanja funkcije C-terminalnega α-heliksa pri vezavni sposobnosti modelnega NLP proteina oomicete Pythium aphanidermatum (NLPPya) smo pripravili mutante; Phe211Ala, Phe212Ala, Phe211,212Ala, Asn194Ala in Asn196Ala. Analiza termperaturne stabilnosti z diferenčno dinamično fluorimetrijo in cirkularnim dikroizmom je pokazala nižje vrednosti talilne temperature pri mutantih, kar kaže na njihovo znižano termperaturno. Metodi sta poleg tega pokazali večjo izpostavljenosti hidrofobnih površin v nativnem stanju, razlike v nativnem spektru, kot tudi razlike v številu in intenziteti prevojev spektra v primerjavi z NLPPya. Rezultati torej nakazujejo na spremembe v zvitju mutantov. Analiza vezave s sedimentacijskimi testi je pokazala višjo sposobnost mutantov za vezavo na vezikle, sestavljene iz palmitoil-oleoil fosfatidilholina, glikozilinozitol fosfoceramida (GIPC) in rastlinskih sterolov v molarnem razmerju 3 : 4 : 3. Vendar so se mutanti vezali tudi na kontrolne vezikle brez tarčnih lipidov GIPC, kar pomeni, da je vezava nespecifična. Čeprav je specifična vezava na GIPC pri mutantih in NLPPya primerljiva, so testi toksičnosti pokazali višjo toksičnost pri NLPPya. Razlike v aminokislinskem zaporedju in posledične razlike v zvitju torej zmanjšajo količino poškodb membrane, ki jo povzročijo mutanti.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:biotehnologija, porotvorni protein, protein NLP, funkcijska analiza
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[D. Tarman]
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-138155 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:601.4:577.21:606:631.528:577.27(043.2)
COBISS.SI-ID:115121411 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:12.07.2022
Število ogledov:716
Število prenosov:140
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Functional analysis of NLP proteins
Izvleček:
Clarification of the structure and molecular mechanism of action of Nep-1 like proteins (NLP) is imperative, due to their potential role of as herbicides and in the development of NLP protein inhibitors. In order to test the function of the C-terminal α helix in the binding capacity of model NLP protein from oomycete Pythium aphanidermatum (NLPPya) we prepared mutants; Phe211Ala, Phe212Ala, Phe211,212Ala, Asn194Ala and Asn196Ala. Analysis of thermal stability with differential scanning calorimetry and circular dichroism spectroscopy showed melting temperatures in mutants, which indicates their reduced thermal stability. In addition, the methods showed greater exposure of hydrophobic surfaces in the native state, differences in the native spectrum, as well as differences in the number and intensity of spectrum turns compared to NLPPya. The results therefore reveal changes in folding of mutants. Binding analysis by sedimentation tests showed that mutants have a higher binding ability to vesicles composed of palmitoyl-oleoyl-phosphatidylcholine, glycosyl inositol phosphoceramides (GIPC) and plant sterol in a 3:4:3 molar ratio). However, the mutants bound control vesicles without target lipids (GIPC), demonstrating that the binding was nonspecific. Although specific binding to GIPC by mutants and NLPPya was comparable, toxicity tests showed higher toxicity in NLPPya. Differences in aminoacid sequence and consequential differences in folding therefore lower membrane damage, caused by the mutants.

Ključne besede:biotechnology, pore-forming protein, NLP protein, functional analysis

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj