Podrobno

Karakterizacija protamin sulfata v formulaciji
ID Lebar, Sergeja (Avtor), ID Pompe, Matevž (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (5,35 MB)
MD5: 470CDEDD9C9515E79BD463EE5B2FBB7A

Izvleček
V magistrskem delu obravnavam kromatografsko ločbo protamin sulfata na instrumentu za tekočinsko kromatografijo sklopljeno z masno spektrometrijo (LCMS, angl. Liquid Chromatography Mass Spectrometry). Protamin predstavlja skupino močno bazičnih polipeptidov izoliranih iz semenske tekočine keta lososa. V obliki sulfatne soli se uporablja v medicini, med drugim kot pomožna snov v inzulinskih peresnikih, saj upočasni sproščanje inzulina v človeškem telesu. Sestavljen je iz štirih polipeptidov, katerih večinski delež predstavlja aminokislina arginin. Ker so si polipeptidi kemijsko med seboj zelo podobni, je težko doseči njihovo ločbo. Da bi jo dosegla, sem optimizirala parametre ločbe in sicer stacionarno fazo kolone (z uporabo različnih kolon), pH in koncentracijo mobilne faze ter temperaturo ločbe. Ugotovila sem, da v danih pogojih idealne ločbe ne bom dosegla, zato sem na koncu poizkusila še način s snemanjem izbranih ionov (SIM, angl. Selected Ion Monitoring). Poskus je bil uspešen, metoda je na podlagi razlik v masi uspešno ločila vse štiri polipeptide protamin sulfata. Na koncu sem izbrala najboljšo separacijsko metodo in jo uporabila za določitev protamin sulfata v dveh različnih inzulinskih peresnikih.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:Protamin sulfat, tekočinska kromatografija visoke ločljivosti, masna spektrometrija, inzulin.
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-137819 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:116242947 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:01.07.2022
Število ogledov:1383
Število prenosov:156
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
LEBAR, Sergeja, 2022, Karakterizacija protamin sulfata v formulaciji [na spletu]. Magistrsko delo. [Dostopano 30 marec 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=137819
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Characterisation of Protamine Sulphate in Formulation
Izvleček:
In my master's thesis, I examine the chromatographic separation of protamine sulphate with a liquid chromatography mass spectrometry instrument, LCMS. Protamine consists of highly basic polypeptides, which are isolated from chum salmon semen. Beside its other medical advantages, protamine regulates insulin release into the human body; therefore it is used as a sulphate salt in insulin pens. Protamine is composed of four polypeptides that are high in arginine content. Because of the chemical similarity of those polypeptides, it is very difficult to separate them. To achieve that I had been optimising different separation parameters such as stationary phase (by using different columns), pH and concentration of the mobile phase, temperature of the separation. I concluded that with optimising aforementioned parameters I could not reach the ideal separation, so my last option was to try selected ion monitoring, SIM. This experiment was successful, the method adequately separated all four polypeptides based on their mass difference. In the end, I chose the best separation method and used it on two insulin samples to determinate their protamine content.

Ključne besede:Protamine sulphate, high performance liquid chromatography, mass spectrometry, insulin.

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
  1. The influence of age hardening and shot peening on the surface properties of 7075 aluminium alloy
  2. Effects of laser shock processing on high cycle fatigue crack growth rate and fracture toughness of aluminium alloy 6082-T651
  3. Laser cladding of low carbon steel with TiC
  4. Laser melting of aluminium alloy 7075
  5. Roto-peening of aluminium alloy Al 7075
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
  1. Numerical welding simulation
  2. Deformacije, hitrosti in napetosti pri hladnem iztiskovanju poroznih snovi
  3. Fatigue crack initiation from microstructurally small Vickers indentations

Nazaj