Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Karakterizacija protamin sulfata v formulaciji
ID
Lebar, Sergeja
(
Avtor
),
ID
Pompe, Matevž
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(5,35 MB)
MD5: 470CDEDD9C9515E79BD463EE5B2FBB7A
Galerija slik
Izvleček
V magistrskem delu obravnavam kromatografsko ločbo protamin sulfata na instrumentu za tekočinsko kromatografijo sklopljeno z masno spektrometrijo (LCMS, angl. Liquid Chromatography Mass Spectrometry). Protamin predstavlja skupino močno bazičnih polipeptidov izoliranih iz semenske tekočine keta lososa. V obliki sulfatne soli se uporablja v medicini, med drugim kot pomožna snov v inzulinskih peresnikih, saj upočasni sproščanje inzulina v človeškem telesu. Sestavljen je iz štirih polipeptidov, katerih večinski delež predstavlja aminokislina arginin. Ker so si polipeptidi kemijsko med seboj zelo podobni, je težko doseči njihovo ločbo. Da bi jo dosegla, sem optimizirala parametre ločbe in sicer stacionarno fazo kolone (z uporabo različnih kolon), pH in koncentracijo mobilne faze ter temperaturo ločbe. Ugotovila sem, da v danih pogojih idealne ločbe ne bom dosegla, zato sem na koncu poizkusila še način s snemanjem izbranih ionov (SIM, angl. Selected Ion Monitoring). Poskus je bil uspešen, metoda je na podlagi razlik v masi uspešno ločila vse štiri polipeptide protamin sulfata. Na koncu sem izbrala najboljšo separacijsko metodo in jo uporabila za določitev protamin sulfata v dveh različnih inzulinskih peresnikih.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
Protamin sulfat
,
tekočinska kromatografija visoke ločljivosti
,
masna spektrometrija
,
inzulin.
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:
2022
PID:
20.500.12556/RUL-137819
COBISS.SI-ID:
116242947
Datum objave v RUL:
01.07.2022
Število ogledov:
1390
Število prenosov:
156
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
LEBAR, Sergeja, 2022,
Karakterizacija protamin sulfata v formulaciji
[na spletu]. Magistrsko delo. [Dostopano 30 marec 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=137819
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Characterisation of Protamine Sulphate in Formulation
Izvleček:
In my master's thesis, I examine the chromatographic separation of protamine sulphate with a liquid chromatography mass spectrometry instrument, LCMS. Protamine consists of highly basic polypeptides, which are isolated from chum salmon semen. Beside its other medical advantages, protamine regulates insulin release into the human body; therefore it is used as a sulphate salt in insulin pens. Protamine is composed of four polypeptides that are high in arginine content. Because of the chemical similarity of those polypeptides, it is very difficult to separate them. To achieve that I had been optimising different separation parameters such as stationary phase (by using different columns), pH and concentration of the mobile phase, temperature of the separation. I concluded that with optimising aforementioned parameters I could not reach the ideal separation, so my last option was to try selected ion monitoring, SIM. This experiment was successful, the method adequately separated all four polypeptides based on their mass difference. In the end, I chose the best separation method and used it on two insulin samples to determinate their protamine content.
Ključne besede:
Protamine sulphate
,
high performance liquid chromatography
,
mass spectrometry
,
insulin.
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Ustanovitev Filozofske fakultete in kratek oris njene stoletne zgodovine
Studium der deutschen und englischen Philologie an der Universität Ljubljana von 1919 bis 1945
ǂThe ǂinfluence of study on changes in diet and physical activities of students at University of Ljubljana Biotechnical Faculty
Analiza zadovoljstva tujih študentov na izmenjavi na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani
Razstava profesorjev Oddelka za likovno pedagogiko ob 70-letnici Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
International recognisability of the Department of Geography, the Faculty of Art, University of Maribor
Uršula Lipovec Čebron: Krožere zdravja in bolezni: tradicionalna in komplementarne medicine v Istri. Ljubljana, Filozofska fakulteta, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo, 2008, 218 str.
Applied researches and projects of Department of Geography, Faculty of Arts, University of Maribor since the year 1961
The Bologna process and the students study workload at the Faculty of Arts University of Maribor
Franc Lovrenčak: Osnove biogeografije. Ljubljana 2003: Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, 410 strani, ISBN 961-237-052-4
Nazaj