izpis_h1_title_alt

Metode za oceno tveganj
ID Košuta, Marko (Avtor), ID Kožuh, Mitja Robert (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Zupan, Klementina (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (974,77 KB)
MD5: 57FA2EB39585349B42FA102D286B8D1F

Izvleček
Magistrska delo je sestavljena iz treh delov. Prvi del, ki je uvodno poglavje, obravnava procesno varnost in varnostno kulturo. Na kratko je predstavljen razvoj procesne varnosti, ki z razvojem industrije postaja čedalje kompleksnejša in pomembnejša. V nadaljevanju sledi razlaga določenih terminov, ki se uporabljajo na področju ocenjevanja tveganja in procesne varnosti. Sledi še poglavje o varnostni kulturi in klimi, kjer sta na kratko predstavljena ta dva koncepta. Predstavljene so še prednosti in ravni varnostne kulture. V drugem delu dela so opisane metode za oceno tveganj. Metode za oceno tveganj so del procesne varnosti nasploh. Področje je izjemno kompleksno, saj so se procesi v industriji v zadnjem stoletju izjemno razvili in povečali. V industriji razvoj nenehno povečuje zahtevnost in pestrost proizvodnje. Opisan je tudi proces vodenja tveganj, ki nam omogoča sistematičen pristop do ocenjevanja. Podane so še definicije nevarnosti in tveganj, pri metodah pa je poudarek na metodah za identifikacijo tveganj. Opisana je tudi zakonodaja s področja procesne varnosti, ki zagotavlja minimalne okvire za zagotavljanje varnosti. Zakonodaja nalaga tudiocenjevanje in spremljanje tveganj ter njihovo odpravljanje oz. zmanjševanje. V tretjem in zadnjem delu so podane iztočnice o kriterijih za izbor ustrezne metode. Predstavljeni so tudi zaključki in ugotovitve s področja metod za oceno tveganj.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:metode za oceno tveganj, procesna varnost, izbor metode za oceno tveganj
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-137520 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:115505155 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:20.06.2022
Število ogledov:516
Število prenosov:54
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Risk assessment methods
Izvleček:
The master thesis is made of three parts. The first part, which represents the introduction, considers the process safety and safety culture. The process safety development, which is becoming more complex and important with the industry development, is briefly presented. Further on, specific terms used in the field of risk assessment and process safety are explained. Moreover, safety culture and atmosphere are described in short as well the advantages and levels of the safety culture. The second part of the thesis describes the methods for risk assessment. The methods for risk assessment form an integral part of the process safety in general. The field is extremely complex, since the processes in the industry have exceptionally developed and increased. Development in the industrial sector constantly increases the manufacturing complexity and diversity. The risk management process is also described. This process enables a systematic approach to the assessment. There are also some definitions of dangers and risks. The main focus is on the methods for risks identification. The legislation referring to the process safety is described, providing for minimum frameworks for ensuring safety. The legislation also imposes the risks to be assessed, monitored, eliminated or decreased. The third, last part of the thesis contains criteria for selection of an appropriate method. Finally, conclusions and findings in the field of methods for risk assessment are presented.

Ključne besede:methods for risk assessment, process safety, selection of a method for risk assessment

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj