izpis_h1_title_alt

Vloga vzgojitelja v bolnišničnem oddelku
ID Katrašnik, Mojca (Avtor), ID Berčnik, Sanja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite http://pefprints.pef.uni-lj.si/7146/ Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Vzgojitelji predšolskih otrok lahko delo opravljajo tudi v bolnišničnih oddelkih, kjer se v sklopu javnih vrtcev prav tako izvaja predšolska vzgoja. Pri svojem delu si poleg Kurikuluma za vrtce pomagajo s Konceptom dela v bolnišničnih oddelkih. Narava dela od vzgojiteljev zahteva veliko prilagodljivosti, saj v primerjavi z rednimi oddelki tu nimajo stalne skupine, otroci pa imajo lahko različna bolezenska stanja. V diplomskem delu sem se osredinila na organizacijo dela v bolnišničnih oddelkih vrtca, skrbi vzgojiteljev za otrokove potrebe, na vlogo vzgojiteljev pri otrocih brez staršev, koliko lahko bolnišnica nadomesti vrtec za otroke, ki v bolnišnici preživijo več časa, kakšna je otroška igra v bolnišnicah in kako je epidemija koronavirusa vplivala na delo v bolnišničnih vrtcih. Pri raziskovanju sem uporabila deskriptivno in kazalno-neeksperimentalno metodo raziskovanja. S pomočjo kvalitativne tehnike zbiranja podatkov (nestandardiziran intervju) sem v raziskavo vključila šest vzgojiteljic, ki delajo v različnih bolnišničnih oddelkih v Sloveniji. Rezultati so pokazali, da imajo vzgojitelji v bolnišnicah oteženo načrtovanje, večji poudarek je na sprotni prilagodljivosti in kasnejši evalvaciji. V bolnišnicah se trudijo, da se otroci v najkrajšem možnem času vrnejo domov, zato ležalne dobe niso dolge, otroci pa imajo v večini primerov ob sebi starša oz. skrbnika, ki sobiva z njim. Otroška igra v bolnišnicah se v največji meri prilagaja zdravstvenemu stanju otroka, omogočena pa mu je vedno, ko nima zdravstvenih pregledov ali preiskav. Na delo v bolnišnicah pa je močno vplivala epidemija koronavirusa; skozi čas so se ukrepi zelo spreminjali, nekaj vzgojiteljev je ostalo brez igralnice, nošenje mask je postala obvezna stalnica, igrače in materiali pa se še strožje razkužujejo.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:bolnišnični oddelki vrtca
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/RUL-135938 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:103114243 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:04.04.2022
Število ogledov:814
Število prenosov:56
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Role of a preschool teacher in a hospital ward
Izvleček:
Preschool teachers can also work in hospital wards, where preschool education is provided as part of public preschool education. In addition to the Kindergarten Curriculum, they base their work on the Concept of Work in Hospital Wards. Preschool teachers must be very adaptable, as, compared to regular groups, they do not teach the same group of children, and children can have different medical conditions. In this paper, I focused on work organisation in preschool hospital wards, preschool teachers’ care for children’s needs, role of preschool teachers in working with children in the absence of their parents, the extent to which the hospital can replace the preschool from the perspective of children who spend a lot of time in the hospital, children’s play in the hospital, and the way in which the coronavirus epidemic affected the work in hospital wards. The research was based on a descriptive as well as a causal and non-experimental research method. By using a qualitative method of collecting data (non-standardised interview), I included in the research six preschool teachers who work in different hospital wards across Slovenia. The results showed that preschool teachers find it hard to plan their work, and they emphasise the need for constant adaptation and later evaluation. In hospitals, they try to make sure that children return home as soon as possible, so inpatient stay is not long, and children are normally accompanied by their parents or guardian. Children’s play in hospitals adapts to their medical conditions to a large extent, and children can play whenever they do not have examinations or checks. Work in the hospital was severely affected by the coronavirus epidemic. The measures changed through the epidemic, some playrooms were closed, mask-wearing became obligatory, and toys and materials needed to be disinfected more meticulously.

Ključne besede:preschool hospital wards

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj