izpis_h1_title_alt

Apetiti pri starejših : diplomsko delo
ID Šalamun, Ana (Avtor), ID Pajnič, Manca (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Plesec, Špela (Komentor), ID Pađen, Ljubiša (Recenzent)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,33 MB)
MD5: 3DFD4586FBF1E64CB25B7498E5011F4C

Izvleček
Uvod: Zmanjšan apetit lahko povzroči manjši vnos hrane in hranil, s tem pa se poveča tveganje za izgubo telesne mase in malnutricijo. Nanj vplivajo različni dejavniki, najpogosteje pa so to fizične in psihične spremembe, ki se pojavijo s staranjem. Namen: Namen diplomskega dela je ugotoviti, kaj je pomembno za apetit pri starejših v domačem okolju ali institucijah. Obravnavali bomo, kaj pozitivno in negativno vpliva na apetit, kakšne so specifične želje glede prehrane ter primerjati orodja za oceno apetita pri starejših. Metode dela: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela s pregledom strokovne in znanstvene literature na področju apetita pri starejših. Opravljen je bil pregled slovenske in angleške literature. Literatura je bila iskana preko portala DIKUL, in sicer v bibliografskih podatkovnih bazah CINAHL, MEDLINE, PubMed in ScienceDirect, za iskanje pa smo uporabili slovenske in angleške ključne besede. Rezultati: Po oceni stanja in ugotovljenem slabem apetitu, se pripravi individualni načrt za spodbujanje apetita pri starejših, k izdelavi pa pripomore poznavanje navad posameznika in upoštevanje njegovih želja. Starejši s slabim apetitom imajo različne želje in zavedanja, kaj je pomembno za apetit; velik vpliv pri spodbujanju ima ponujanje raznolike hrane, izboljšanje videza okusa in teksture, serviranje manjših porcij, upoštevanje navad in tradicij, ki jih je razvil posameznik, prehranjevanje v prijetni družbi in ambientu ter čisto okolje jedilnice. Apetit je subjektiven, zato ga ni možno natančno izmeriti, lahko pa se oceni stanje. Po svetu se za oceno apetita uporabljajo klinična orodja, kot so AHSPQ, CNAQ in SNAQ. Po podatkih se najpogosteje uporablja SNAQ, saj je kratek in zanesljiv. Razprava in zaključek: Slab apetit je lahko dejavnik tveganja za malnutricijo, ki je povezana s slabšim kliničnim izidom in zmanjšano kakovostjo življenja, zato so strategije za izboljšanje apetita pri starejših nujno potrebne. Pri tem je delo medicinske sestre zelo pomembno, saj lahko prepozna starejše s slabim apetitom še pred hudo izgubo telesne mase in pravilno ukrepa. Za prepoznavanje starejših s slabim apetitom si lahko pomaga z uporabo enostavnih ocenjevalnih orodij, ki bi jih bilo potrebno vpeljati v vsa klinična okolja. Poznavanje želja, ki vplivajo na apetit pripomore k ustvarjanju in postavitvi smernic za pomoč starostnikom s slabim apetitom, s tem pa se lahko zagotovi kakovostno staranje.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:diplomska dela, zdravstvena nega, ocenjevalna orodja, malnutricija, okus, vonj, število obrokov
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:ZF - Zdravstvena fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[A. Šalamun]
Leto izida:2021
Št. strani:37 str.
PID:20.500.12556/RUL-134175 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:616-083
COBISS.SI-ID:91061507 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:26.12.2021
Število ogledov:1514
Število prenosov:94
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Appetite in the elderly : diploma work
Izvleček:
Introduction: Decreased appetite can lead to lower food and nutrient intake and increases the risk of weight loss and nutritional deficiencies. Appetite can be affected by a variety of factors, most commonly the physical and mental changes that occur with age. Purpose: The purpose of this diploma work is to determine what is important for the appetite in the elderly in the home environment or institutions. We examine what positively and negatively affects appetite, what are the specific food preferences, as well as to compare tools for assessing appetite in the elderly. Methods: We use a descriptive method of work, with a review of professional and scientific literature relating to appetite in the elderly. A systematic review of Slovenian and English literature was preformed. The literature was searched through the DIKUL portal in the bibliographic databases CINAHL, MEDLINE, PubMed and SciencDirect and we used Slovenian and English keywords. Results: After assessing the condition and identifying poor appetite, an individual plan is prepared to stimulate the appetite of the elderly. Knowledge of the individual's habits and consideration of his wishes helps to make this plan. Elderly people with poor appetite have different desires and awareness of what is important for their appetite. Offering a variety of foods, improving the appearance of taste and texture, serving smaller portions, following habits and traditions developed by the individual, eating in good company, pleasant ambience and clean dining room environment have a great influence on promotion appetite. Appetite is subjective, so it can not be accurately measured, but can be assessed. Clinical tools such as AHSPQ, CNAQ and SNAQ are used worldwide to assess appetite and SNAQ is most commonly used as it is short and reliable. Discussion and conclusion: Poor appetite can be a risk factor for malnutrition, which is associated with poor clinical outcomes and reduced quality of life, so strategies to improve appetite in the elderly are urgently needed. The work of a nurse is here very important, as she can recognize elderly people with poor appetite even before severe weight loss and take the right action. To identify elderly people with poor appetite she can help herself by using simple assessment tools that should be introduced in all clinical settings. Knowing the desires that affect appetite helps to create and set guidelines, to help the elderly with poor appetite and this can ensure quality aging.

Ključne besede:diploma theses, nursing care, assessment tools, malnutrition, taste, odor, number of meals

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj