Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Akustične lastnosti bukovine po hidrotermični obdelavi
ID
Žveplan, Ervin
(
Avtor
),
ID
Straže, Aleš
(
Avtor
)
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(510,25 KB)
MD5: 1A178B556C03AF98427D26015982D850
URL - Izvorni URL, za dostop obiščite
https://journals.uni-lj.si/les-wood/article/view/12190
Galerija slik
Izvleček
Raziskali smo akustične lastnosti bukovine (Fagus sylvatica L.) po hidrotermični obdelavi. Iz dveh bukovih hlodov smo izžagali 10 parov radialno orientiranih preizkušancev nominalnih dimenzij 500 mm % 160 mm % 12 mm ter jih naravno posušili. Preizkušance smo 1 uro tretirali v nadtlačnem hidrotermičnem procesu pri temperaturi 135 °C. Po uravnovešenju pri 20 °C in 50 % zračni vlažnosti smo preizkušancem določili gostoto, hitrost preleta ultrazvoka v posameznih anatomskih smereh ter barvo po CIELab sistemu. Pri impulznem prečnem mehanskem vzbujanju smo določili še kazalnike akustične kakovosti. Določili smo akustični koeficient (K), dušenje zvoka (tan ▫\delta$▫) in relativno učinkovitost akustične pretvorbe (RACE). Po hidrotermični obdelavi smo potrdili zmanjšanje gostote bukovine ter povečanje hitrosti zvoka in togosti v vseh anatomskih smereh. Mehanska anizotropija lesa se je po obdelavi zmanjšala. Celotne barvne spremembe so bile značilno linearno povezane s spremembo gostote in s tem ohranitvijo togosti bukovine. Kazalniki akustične kakovosti hidrotermično obdelane bukovine so se delno izboljšali. Potrdili smo višji specifični modul elastičnosti in akustični koeficient ter manjše dušenje prečnega nihanja hidrotermično obdelanega lesa
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
les
,
bukev
,
Fagus sylvatica
,
hidrotermična obdelava
,
mehanske lastnosti
,
akustične lastnosti
Vrsta gradiva:
Članek v reviji
Tipologija:
1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Status publikacije:
Objavljeno
Različica publikacije:
Objavljena publikacija
Leto izida:
2017
Št. strani:
Str. 5-14
Številčenje:
Letn. 66, št. 2
PID:
20.500.12556/RUL-132548
UDK:
630*812.12
ISSN pri članku:
0024-1067
COBISS.SI-ID:
2845577
Datum objave v RUL:
28.10.2021
Število ogledov:
1823
Število prenosov:
212
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŽVEPLAN, Ervin in STRAŽE, Aleš, 2017, Akustične lastnosti bukovine po hidrotermični obdelavi.
Les
[na spletu]. 2017. Vol. 66, no. 2, p. 5–14. [Dostopano 26 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=132548
Kopiraj citat
Objavi na:
Gradivo je del revije
Naslov:
Les
Skrajšan naslov:
Les
Založnik:
Zveza društev inženirjev in tehnikov gozdarstva in lesarstva Slovenije, Zveza društev inženirjev in tehnikov gozdarstva in lesarstva Slovenije, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo, Založba Univerze, Biotehniška fakulteta, Oddelek za lesarstvo, Založba Univerze
ISSN:
0024-1067
COBISS.SI-ID:
13940224
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Acoustic properties of beech wood after hydrothermal treatment
Izvleček:
We investigated the acoustic properties of beech wood (Fagus sylvatica L.) after hydrothermal treatment. Two beech logs were cut into 10 pairs of radially oriented specimens with the dimensions 500 mm % 160 mm % 12 mm and air dried. Specimens were thermally treated for 1 hour in saturated vapour pressure atmosphere at 135 °C. After the treatment the specimens were conditioned at 20 °C and 50 % RH and their wood density, speed of ultrasound in all directions and colour properties in CIELab colour space were determined. Free flexural vibration tests were used afterwards to determine the acoustic properties of wood. We defined acoustic coefficient (K), damping of sound (tan ▫\delta$▫) and relative acoustic conversion efficiency (RACE). The study confirmed a significant decrease of wood density after the hydrothermal processing. The increase in speed of ultrasound in hydrothermally-treated wood caused no change in the modulus of elasticity in all anatomical directions. Mechanical anisotropy of wood decreased slightly after the treatment. The colour measurements of specimens showed a linear correlation between the total colour change and change of wood density and stiffness. The acoustic properties of hydrothermally treated beech wood were partly improved due to the increase in the specific modulus of elasticity and the acoustic coefficient combined with the decrease in vibration damping
Ključne besede:
wood
,
beech
,
hydrothermal treatment
,
mechanical properties
,
acoustic characteristics
Projekti
Financer:
ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:
P4-0015
Naslov:
Les in lignocelulozni kompoziti
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Cultivated single stranded DNA phages that infect marine Bacteroidetes prove difficult to detect with DNA binding strains
Evaluation of novel cathepsin-X inhibitors in vitro and in vivo and their ability to improve cathepsin-B-directed antitumor therapy
Bioinformatic evidence and characterization of novel putative large conjugative transposons residing in genomes of genera Bacteroides and Prevotella
Isolation and characterization of a novel violacein-like pigment producing psychrotrophic bacterial species Janthinobacterium svalbardensis sp. nov
Molecular and phylogenetic characterization of novel papillomaviruses isolated from oral and anogenital neoplasms of Japanese Macaques (Macaca fuscata)
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Development and characterization of novel electrospun matrices with embedded CNC for air filtration
Synthesis and characterization of novel nanostructured pyrochlores from Bi [sub] 2 O [sub] 3 - Fe [sub] 2 O [sub] 3 - Nb [sub] 2 O [sub] 5 and Bi [sub] 2 O [sub] 3 - Fe [sub] 2 O [sub] 3 - Te O [sub] 3
Mikrobiologija z epidemiologijo
In vitro selection and characterization of new probiotic candidates from table olive microbiota
Nazaj