izpis_h1_title_alt

Določanje vsebnosti kovin in pektina v moštu med alkoholno fermentacijo
ID Zorko, David (Avtor), ID Kolar, Mitja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (8,24 MB)
MD5: 8C921D8F31493235C79F25A18CDD4751

Izvleček
Vsebnosti kovin v vinu ima pomemben vpliv na potek fermentacije in določa končne lastnosti vina. Zato sem določal vsebnost izbranih kovin v vzorcih mošta šmarnice. Vzorci so bili odvzeti ob različnih fazah procesa alkoholne fermentacije. Koncentracije kovin sem določal s pomočjo tehnike ICP-OES. Poleg kovin sem v moštu določal tudi koncentracijo pektina. Pektin sem s pomočjo encima pektin liaze razgradil na enote galakturonske kisline, katerim sem meril absorbanco z absorpcijsko spektrometrijo. Spremljal sem trende spreminjanja koncentracij kovin Al, B, Ba, Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Rb, Sr in Zn ter pektina med alkoholno fermentacijo. Opazil sem trend nižanja koncentracije kovin, ki je posledica izločanja soli, kompleksacije in vezave na trdne ostanke kvasovk. Drugi opažen trend višanja koncentracij nekaterih kovin je sovpadal s trendom raztapljanja pektina v moštu.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:mošt, alkoholna fermentacija, kovine, pektin, ICP-OES, UV-Vis
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/RUL-131635 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:87689475 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:30.09.2021
Število ogledov:1487
Število prenosov:107
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determining the contents of metals and pectin in must during alcoholic fermentation
Izvleček:
The contents of metals in wine has a significant impact on the process of fermentation and determines the final properties of wine. That is why I determined the concentrations of selected metals in samples of wine must of "šmarnica" sort. The samples were taken at different phases of the alcoholic fermentation process. The concentration of metals was determined using the ICP-OES technique. I also determined the concentration of pectin in wine must. I split the pectin into units of galacturonic acid using pectin lyase enzyme and measured the absorbance using absorption spectrometry. I observed the concentration changes of metals Al, B, Ba, Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, Rb, Sr and Zn and pectin during alcoholic fermentation. I noticed a trend of decreasing concentration of metals, which is a result of salt precipitation, complexation and bonding to solid lees. Another trend of increasing concentrations of some metals is similar to the trend of desolvation of pectin in wine must.

Ključne besede:wine must, alcoholic fermentation, metals, pectin, ICP-OES, UV-Vis

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj