Podrobno

Bioaktivne spojine v vinu
ID Kržin, Maja (Avtor), ID Košmerl, Tatjana (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (700,11 KB)
MD5: B5E556CD08E1326E4FBB324752CB2701

Izvleček
Vino ni le alkoholna pijača, ki jo uživamo ob posebnih priložnostih, ampak je tudi vir različnih bioaktivnih spojin, ki lahko ugodno vplivajo na naše zdravje. Vino, zlasti rdeče, vsebuje nabor različnih bioaktivnih spojin, kot so antocianini, resveratrol, hidroksitirozol in melatonin, ki imajo lahko ugoden učinek na delovanje našega srca in ožilja. V zadnjem letu preučujejo tudi vpliv nekaterih bioaktivnih spojin, ki jih najdemo v vinu, na simptome okužbe z novim koronavirusom, SARS-CoV-2 (COVID-19). Več ugodnih lastnosti pripisujemo rdečemu vinu, saj vsebuje več zdravju koristnih snovi kot belo vino, zaradi postopka maceracije, ki ga uporabljamo pri pridelavi rdečega vina. Vino lahko ugodno vpliva na zdravje le, če ga uživamo v zmernih količinah, saj prekomerno uživanje vina oz. alkohola vodi do negativnega vpliva te pijače na naše zdravje. Na vsebnost bioaktivnih spojin v vinu lahko vplivamo z uporabo različnih tehnoloških postopkov, kot so dodajanje encimov v drozgo, termovinifikacija, uporaba selekcioniranih kvasovk ipd. Pri uporabi teh postopkov moramo biti pazljivi, saj lahko z uporabo nekaterih tehnoloških postopkov pride tudi do zmanjšanja koncentracije nekaterih bioaktivnih spojin.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:vino, bioaktivne spojine, zdravje, tehnološki postopki, uživanje vina
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[M. Kržin]
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/RUL-130525 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:663.253:641.1
COBISS.SI-ID:76497923 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:16.09.2021
Število ogledov:3062
Število prenosov:134
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
KRŽIN, Maja, 2021, Bioaktivne spojine v vinu [na spletu]. Diplomsko delo. Ljubljana : M. Kržin. [Dostopano 20 junij 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=130525
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Bioactive compounds in wine
Izvleček:
Wine is not only an alcoholic beverage that we consume on special occasions, but it is also a source of various bioactive compounds that can have a beneficial effect on our health. Wine, especially red wine, contains a range of different bioactive compounds such as anthocyanins, resveratrol, hydroxytyrosol and melatonin, which can have a beneficial effect on the functioning of our cardiovascular system. In the last year, they have also studied the effect of some bioactive compounds found in wine on the symptoms of infection with the new coronavirus, SARS-CoV-2 (COVID-19). We attribute more beneficial properties to red wine, as it contains more healthy substances than white wine, due to the maceration process used in the production of red wine. Wine can have a beneficial effect on health only if we consume it in moderation, as excessive consumption of wine or alcohol leads to a negative impact of this drink on our health. The content of bioactive compounds in wine can be influenced by the use of various technological procedures, such as the addition of enzymes to the mash, thermovinification, the use of selected yeasts, etc. We must be careful when using these procedures, as the use of certain technological procedures can also reduce the concentration of certain bioactive compounds.

Ključne besede:wine, bioactive compounds, health, technological procedures, wine consumption

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
  1. Non-thermal ultrasonic extraction of polyphenolic compounds from red wine lees
  2. Optimization of ultrasound-assisted extraction of bioactive compounds from Pelvetia canaliculata to sunflower oil
  3. Wild asparaguses as a rich source of bioactive compounds
  4. Structure-function studies of sponge-derived compounds on the cardiac CaV3.1 channel
  5. Extraction of polyphenols and valorization of fibers from Istrian-grown pomegranate (Punica granatum L.)
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
  1. Marine cosmetics and the blue bioeconomy
  2. OLEORESINS FROM RED HOT PEPPER - EXTRACTION AND APPLICATION
  3. Milling fractions composition of common (Fagopyrum esculentum Moench) and tartary (Fagopyrum tataricum (L.) Gaertn.) buckwheat
  4. Hidrotermični procesi za konverzijo lignocelulozne biomase v produkte z višjo dodano vrednostjo
  5. Life Cycle Assessment of Pilot-Scale Bio-Refining of Invasive Japanese Knotweed Alien Plant towards Bio-Based Bioactive Compounds

Nazaj