Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Metagenomska analiza mikrobnih združb spontanih fermentacij živil
ID
Holc, Dominika
(
Avtor
),
ID
Jamnik, Polona
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(415,86 KB)
MD5: 7C8132B95A2ED4A8DDBBF37770264521
Galerija slik
Izvleček
Pri raziskavi pestrih okoljskih ekosistemov so metagenomske analitske tehnike vseprisotne, do nedavnega pa se za mikrobiološko analizo živil zaradi domnevne majhne pestrosti in dobro vzpostavljenih tradicionalnih analitskih tehnik z gojenjem kultur na ploščah niso pogosto uporabljale. Spontano fermentirana živila zaradi svojega načina priprave vsebujejo pestro mikrobno združbo, ki prispeva k senzoričnim in funkcionalnim lastnostim takšnih živil, hkrati pa lahko predstavlja tudi potencialno varnostno tveganje. Številne metagenomske analize spontano fermentiranih živil so razkrile precejšno pestrost mikrobne združbe prisotne na živilih. Izkazalo se je, da imajo pogosto glavno vlogo v mikrobnih združbah prevladujoče različne vrste mlečnokislinskih bakterij, ki nad ostalimi prisotnimi mikroorganizmi izvajajo selekcijski pritisk s proizvedenimi produkti fermentacije. Metagenomske tehnike se lahko uspešno uporabljajo za namene preverjanja varnosti živil ter raziskovanja raznovrstnosti prisotne mikrobne združbe in njenega metabolnega potenciala. V pregledanih študijah so jih pogosto spremljali še ostali omski pristopi, ki so dopolnjevali rezultate študij, saj za vrednotenje kakovosti, varnosti in funkcionalnosti živil metagenomska analiza sama po sebi ne da dovolj informacij.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
mikrobne združbe
,
metagenomska analiza
,
spontano fermentirana živila
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:
Ljubljana
Založnik:
[D. Holc]
Leto izida:
2021
PID:
20.500.12556/RUL-129769
UDK:
601.4:577.212.3:579.67:663.451(043.2)
COBISS.SI-ID:
75427075
Datum objave v RUL:
08.09.2021
Število ogledov:
918
Število prenosov:
69
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
HOLC, Dominika, 2021,
Metagenomska analiza mikrobnih združb spontanih fermentacij živil
[na spletu]. Diplomsko delo. Ljubljana : D. Holc. [Dostopano 26 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=129769
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Metagenomic analysis of microbial communities in spontaneous food fermentations
Izvleček:
Metagenomic analysis is ubiquitous in the study of diverse environmental ecosystems, but has until recently not been widely used for microbial analysis of foods because of the presumed low diversity and well-established traditional culture-dependent methods. Spontaneously fermented foods, due to the method of their preparation, contain a diverse microbial community which contributes to the sensory and functional properties of such foods and can at the same time pose a potential safety risk. Numerous metagenomic analyses of spontaneously fermented foods have revealed the diversity of the microbial community present in food. It has been shown that different types of lactic acid bacteria often predominate in microbial communities and often apply selective pressure on other present microorganisms with produced fermentation products. Metagenomic analytical techniques can be successfully used to evaluate food safety and investigate the diversity of the present microbial community and its metabolic potential. Metagenomic techniques in reviewed studies have often been accompanied by other omic approaches to acquire additional information as metagenomics alone does not provide necessary information to evaluate food quality, safety and functionality.
Ključne besede:
microbial communities
,
metagenomic analysis
,
spontaneously fermented food
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Vpliv različnih načinov izpostavitve hladni kisikovi plazmi na dekontaminacijo gliv s semen tatarske ajde
Gost v oddaji Ljudje in zemlja
Cold plasma for effective decontamination of buckwheat grains artificially infected with Fusarium graminearum
Development of cold plasma technologies for surface decontamination of seed fungal pathogens
Effects of cold oxygen and nitrogen plasma treatment on germination and fungal community structure of tartary buckwheat (Fagopyrum tataricum) seeds
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Matični mleček
The Carniolan honeybee from Slovenia
Odstranjevanje cinka in bakra iz vode z modificiranimi vlakni iz aktivnega oglja
Razvoj sol-gel površinsko modificiranih membran za odstranjevanje ionov težkih kovin iz vode
Vpliv velikosti plemenilnika na lastnosti matice kranjske čebele (Apis mellifera carnica)
Nazaj