Podrobno

Detekcija sproščenega heksanala s plinsko kromatografijo
ID Kuret, Tajda (Avtor), ID Kolar, Mitja (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1005,61 KB)
MD5: E9A54C06C33FFEEB627125B3F34314CA

Izvleček
Heksanal (oz. heksanaladehid) je alkil aldehid, ki se uporablja v industriji arom za živila in produkte s sadnim okusom in vonjem. Je hlapna spojina s protimikrobnim delovanjem, zato se ga pogosto uporablja za zaviranje zorenja sadja in zelenjave. Namen diplomskega dela je določiti količino sproščenega heksanala s plinsko kromatografijo. Kot detektor smo uporabili masni spektrometer, ki ponuja visoko selektivnost in občutljivost. GC-MS pogoje smo optimirali tako, da smo dobili dovolj kvalitetne spektre posameznih spojin in s tem primerno ločitev komponent. Analizno metodo smo potrdili in pokazali njeno linearnost, natančnost in ponovljivost. Analizirali smo tudi tri realne vzorce encimov, ki sproščajo heksanal. Največ heksanala se je sprostilo pri mešanici encimov lipaze in lipoksidaze, v vzorcu same lipoksidaze pa nismo zasledili večjih količin sproščenega heksanala, tudi po daljšem časovnem obdobju.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:heksanal, GC, izbira topila, headspace analiza
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/RUL-129641 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:76826115 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:06.09.2021
Število ogledov:2165
Število prenosov:143
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
KURET, Tajda, 2021, Detekcija sproščenega heksanala s plinsko  kromatografijo [na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 18 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=129641
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Detection of released hexanal with gas chromatography
Izvleček:
Hexanal (or hexanaldehyde) is an alkylaldehyde used in the flavor industry for foods and products with a fruity taste and aroma. It is a naturally volatile compound with antimicrobial activity, which is why it is often used to inhibit the ripening of fruits and vegetables. The aim of this work is to determine the amount of hexanal released by gas chromatography. Te detector used is a mass spectrometer, which offers high selectivity and sensitivity. GC-MS conditions were optimized to achieve sufficient quality of the spectra of the individual compounds and thus adequate separation of the components. The analytical method was validated to demonstrate its linearity, accuracy and repeatability. We also analyzed three real samples of hexanal releasing enzymes. Most of the hexanal was released by the mixture of lipase and lipoxidase enzymes, and no large amounts of released hexanal were detected in the lipoxidase sampel itself, even after a long time.

Ključne besede:hexanal, GC, solvent, headspace analysis

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
  1. Teaching music to gifted fifth graders
  2. Flipped learning and teaching in 7th grade mathemathics
  3. Challenges of providing distance additional professional assistance
  4. Gifted fifth graders in the social science lessons
  5. Reading literacy linked to bilingualism in 4th grade elementary school slovenian language classes
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
  1. Didaktične igre pri učenju in poučevanju angleškega jezika v 6. razredu osnovne šole
  2. Vključevanje herbarija v kontekst poučevanja predmeta naravoslovje in tehnika v 4. razredu osnovne šole s poudarkom na učenju rastlinskih vrst
  3. Obseg in ploščina v 5. razredu osnovne šole
  4. Možnosti medpredmetnega povezovanja slovenščine in angleščine v 6. razredu osnovne šole
  5. Evalvacija i-učbenika za 4. razred osnovne šole - vsebina: masa in čas

Nazaj