Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Protibakterijsko delovanje eteričnega olja cimeta
ID
Šturm, Zala
(
Avtor
),
ID
Jeršek, Barbka
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(933,70 KB)
MD5: 3AF2F3543638EC29F630E36E16B900CD
Galerija slik
Izvleček
Namen diplomske naloge je bil ovrednotiti protibakterijsko delovanje eteričnega olja in hidrolata cimeta (Cinnamomum zeylanicum) proti bakterijam vrst Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Listeria innocua in Pseudomonas aeruginosa. Protibakterijsko delovanje eteričnega olja smo preverjali z metodo razredčevanja v mikrotitrski ploščici, protibakterijsko delovanje hidrolata pa z metodo razredčevanja v mikrotitrski ploščici in z metodo difuzije. Minimalno inhibitorno koncentracijo (MIC) smo določili in potrdili tudi z metodo štetja kolonij na trdnem gojišču. Za bakterije vrste E. coli smo določili, da je vrednost MIC 0,78 mg/ml, za S. aureus 0,2 mg/ml, za L. innocua od 0,1 do 0,2 mg/ml in za P. aeruginosa 1,56 mg/ml. Najboljšo protibakterijsko aktivnost smo tako določili za bakterije vrste L. innocua, ki je imela najnižjo vrednost MIC. Hidrolat cimeta ni imel protibakterijske aktivnosti, ne glede na različne uporabljene metode. Z eksperimentalnim delom smo pokazali, da ima eterično olje cimeta protibakterijske lastnosti in da ima večji učinek na grampozitivne (S. aureus in L. innocua) kot na gramnegativne (E. coli, P. aeruginosa) bakterije. Rezultati kažejo na to, da bi lahko podrobnejše raziskave o aktivnosti eteričnega olja na bakterije vodile do uporabe eteričnega olja cimeta kot naravnega protimikrobnega sredstva v živilstvu.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
eterično olje
,
hidrolat
,
cimet
,
protimikrobno delovanje
,
Escherichia coli
,
Staphylococcus aureus
,
Listeria innocua
,
Pseudomonas aeruginosa
,
minimalna inhibitorna koncentracija
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:
Ljubljana
Založnik:
[Z. Šturm]
Leto izida:
2021
PID:
20.500.12556/RUL-129110
UDK:
579.24:579.913:582.673.42
COBISS.SI-ID:
74028547
Datum objave v RUL:
27.08.2021
Število ogledov:
2315
Število prenosov:
267
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŠTURM, Zala, 2021,
Protibakterijsko delovanje eteričnega olja cimeta
[na spletu]. Diplomsko delo. Ljubljana : Z. Šturm. [Dostopano 13 junij 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=129110
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Antibacterial activity of cinnamon essential oil
Izvleček:
The purpose of the research was to determine the antibacterial effects of the cinnamon (Cinnamomum zeylanicum) essential oil and hydrolate against Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Listeria innocua and Pseudomonas aeruginosa. The antibacterial activity of the essential oil was determined by broth microdilution method. The antibacterial action of the hydrolate was determined by the broth microdilution method and by agar diffusion method. The minimal inhibitory concentration (MIC) was determined and confirmed by plate count method. For E. coli, the MIC value was 0.78 mg/ml, for S. aureus 0.2 mg/ml, for L. innocua from 0.1 to 0.2 mg/ml and for P aeruginosa 1.56 mg/ml. The best antibacterial activity was showed for L. innocua, which had the lowest MIC value. Cinnamon hydrolate showed no antibacterial activity irrespective used methodology. The results of experimental work showed that cinnamon essential oil has antibacterial properties and has a greater effect on gram-positive (S. aureus and L. innocua) then on gram-negative (E. coli, P. aeruginosa) bacteria. The results suggest that antibacterial effects of the cinnamon essential oil can lead to wider use of the cinnamon essential oil as a natural antibacterial agent in food.
Ključne besede:
essential oils
,
hydrolate
,
cinnamon
,
antimicrobial activity
,
Escherichia coli
,
Staphylococcus aureus
,
Listeria innocua
,
Pseudomonas aeruginosa
,
minimal inhibitory concentration
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Protibakterijsko delovanje eteričnih olj in hidrolatov izbranih začimbnih rastlin
Adhezija mikroorganizmov na materiale, ki prihajajo v stik z živili
Protibakterijsko in protiadhezivno delovanje ekstraktov ajdovih in pirinih kalčkov
Protibakterijsko delovanje hidrolatov in eteričnih olj izbranih zdravilnih rastlin
Protibakterijska aktivnost didecildimetilamonijevega klorida
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Vpliv kovin na protibakterijsko učinkovitost taninov
Protibakterijske učinkovine hmelja
Bioaktivne snovi iz olupkov manga za kozmetično industrijo
Nazaj