Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Prehranska vrednost užitnih gob
ID
Mrvar, Katja
(
Avtor
),
ID
Bertoncelj, Jasna
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,05 MB)
MD5: 5D41245BC380376236C4EA2BA07ACEFD
Galerija slik
Izvleček
Namen dela je bil ovrednotiti prehransko vrednost gob, ki jih najpogosteje uživamo v Sloveniji. V analizo smo vključili dve vrsti samoniklih gob – jesenski goban (Boletus edulis) in lisičke (Cantharellus cibarius) ter dve vrsti gojenih gob – šampinjone (Agaricus bisporus, dvotrosni kukmak) in bukov ostrigar (Pleurotus ostreatus). Izbrane parametre hranilne vrednosti analiziranih vzorcev smo določili s kemijsko analizo, v katero smo vključili določanje vsebnosti vode, beljakovin in pepela, ostale parametre hranilne vrednosti smo povzeli iz znanstvenih člankov in izbrane podatkovne baze o sestavi živil. Vključeni vzorci gob se razlikujejo v hranilni vrednosti, predvsem v vsebnosti vode in beljakovin. Iz opravljenega pregleda literature pa je razvidno, da se razlike ne pojavljajo le med različnimi vrstami gob, temveč tudi znotraj iste vrste. Pripravili smo tudi anketni vprašalnik o uživanju gob med mlajšimi potrošniki. Večina anketiranih uživa gobe, najpogosteje jih nabirajo sami, večinoma jih uživajo le nekajkrat na leto ali enkrat na mesec. Najpogosteje mlajši potrošniki uživajo šampinjone, sledi jesenski goban.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
užitne gobe
,
jesenski goban
,
lisičke
,
šampinjoni
,
dvotrosni kukmak
,
bukov ostrigar
,
prehranska vrednost
,
hranilna sestava
,
pepel
,
voda
,
beljakovine
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:
Ljubljana
Založnik:
[K. Mrvar]
Leto izida:
2021
PID:
20.500.12556/RUL-128144
UDK:
635.8:641.1:543.2/.9
COBISS.SI-ID:
69288451
Datum objave v RUL:
04.07.2021
Število ogledov:
2740
Število prenosov:
241
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
MRVAR, Katja, 2021,
Prehranska vrednost užitnih gob
[na spletu]. Diplomsko delo. Ljubljana : K. Mrvar. [Dostopano 8 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=128144
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Nutritional value of mushrooms
Izvleček:
The aim of the research was to determine the nutritional value of mushrooms, most commonly consumed in Slovenia. The analysis included two species of wild mushrooms - porcini (Boletus edulis) and chanterelles (Cantharellus cibarius) and two species of cultivated mushrooms – champignons or white button mushroom (Agaricus bisporus) and oyster mushroom (Pleurotus ostreatus). The selected nutritional parameters of analysed samples were determined by chemical analysis, which included the determination of water, protein and ash content, while other parameters were obtained from scientific articles and selected food composition database. Included mushroom samples differ in nutritional value, especially in water and protein content. The literature review shows that differences occur not only among different species of mushrooms, but also within the same species. We also prepared a questionnaire on mushroom consumption among younger consumers. Most respondents eat mushrooms; most often they pick mushrooms by themselves and consume them only a few times a year or once a month. The most commonly consumed mushrooms are champignons, followed by the porcini.
Ključne besede:
edible mushrooms
,
cep
,
porcini
,
Penny Bun
,
chanterelle
,
champignon
,
white button mushrom
,
oyster mushroom
,
nutritional value
,
nutritional composition
,
ash
,
water
,
proteins
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Iščem podobna dela...
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj