izpis_h1_title_alt

l-distance-balanced graphs
ID Miklavič, Štefko (Avtor), ID Šparl, Primož (Avtor)

URLURL - Predstavitvena datoteka, za dostop obiščite https://doi.org/10.1016/j.dam.2018.03.011 Povezava se odpre v novem oknu

Izvleček
Graf ▫$\Gamma$▫ je razdaljno uravnotežen, če v njem za poljuben par sosednjih vozlišč ▫$u$▫ in ▫$v$▫ velja, da je število vozlišč grafa ▫$\Gamma$▫, ki so bližje ▫$u$▫ kot ▫$v$▫, enako številu vozlišč grafa ▫$\Gamma$▫, ki so bližje ▫$v$▫ kot ▫$u$▫. Ti grafi so sicer zanimivi že sami po sebi, v okviru teorije grafov, pomembni pa so tudi zaradi možnosti uporabe na drugih področjih, kot sta na primer matematična kemija in teorija komunikacijskih omrežij. V članku se posvetimo naravni posplošitvi koncepta razdaljne uravnoteženosti, ki jo le leta 2014 vpeljal Boštjan Frelih. Pravimo, da je graf ▫$\Gamma$▫ ▫$\ell$▫-razdaljno uravnotežen, če za poljuben par vozlišč ▫$u$▫ in ▫$v$▫ na razdalji ▫$\ell$▫ v grafu ▫$\Gamma$▫ velja, da je število vozlišč grafa ▫$\Gamma$▫, ki so bližje ▫$u$▫ kot ▫$v$▫, enako številu vozlišč grafa ▫$\Gamma$▫, ki so bližje ▫$v$▫ kot ▫$u$▫. V članku pokažemo nekaj splošnih lastnosti takšnih grafov in konstruiramo vrsto različnih primerov. Posebej se posvetimo grafom premera največ 3 in študiramo lastnost ▫$\ell$▫-razdaljne uravnoteženosti v kubičnih grafih. Med drugim se posvetimo tej lastnosti v dobro znanih posplošenih Petersenovih grafih.

Jezik:Angleški jezik
Ključne besede:distance-balanced, l-distance-balanced, highly distance-balanced
Vrsta gradiva:Članek v reviji
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:PEF - Pedagoška fakulteta
Leto izida:2018
Št. strani:Str. 143-154
Številčenje:Vol. 244
PID:20.500.12556/RUL-125780 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:519.17
ISSN pri članku:0166-218X
DOI:10.1016/j.dam.2018.03.011 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:1540239812 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:07.04.2021
Število ogledov:544
Število prenosov:90
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Gradivo je del revije

Naslov:Discrete applied mathematics
Skrajšan naslov:Discrete appl. math.
Založnik:Elsevier
ISSN:0166-218X
COBISS.SI-ID:25342464 Povezava se odpre v novem oknu

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:l-razdaljno uravnoteženi grafi
Izvleček:
A graph ▫$\varGamma$▫ is distance-balanced if for each pair ▫$u$▫, ▫$v$▫ of adjacent vertices of ▫$\varGamma$▫ the number of vertices closer to ▫$u$▫ than to ▫$v$▫ is equal to the number of vertices closer to ▫$v$▫ than to ▫$u$▫. Apart from the interest in these graphs from the graph theoretical point of view they have applications in other areas of research, for instance in mathematical chemistry and communication networks, and have thus been studied from various different points of view in the literature. In this paper we study a very natural generalization of the concept of distance-balancedness, introduced by B. Frelih. Let ▫$\ell$▫ denote a positive integer. A connected graph ▫$\varGamma$▫ of diameter at least ▫$\ell$▫ is said to be ▫$\ell$▫ distance-balanced whenever for any pair of vertices ▫$u$▫, ▫$v$▫ of ▫$\varGamma$▫ at distance ▫$\ell$▫, the number of vertices closer to ▫$u$▫ than to ▫$v$▫ is equal to the number of vertices closer to ▫$v$▫ than to ▫$u$▫. We obtain some general results on ▫$\ell$▫-distance-balanced graphs and provide various examples. We study those of diameter at most 3 in more detail and investigate the ▫$\ell$▫-distance-balancedness property of cubic graphs. In particular, we analyze this property for the generalized Petersen graphs.


Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj