Cilj te raziskave je bil proučiti mikrobiološke in tehnološke parametre, ki vplivajo na tvorbo hlapnih fenolov (VP) v vinih avtohtonih črnogorskih sort vinske trte 'Kratošija' in 'Vranac' ter mednarodne sorte 'Cabernet Sauvignon'. V dveh zaporednih letnikih trgatve (2012 in 2013) so bili analizirani vzorci mošta in vina na prisotnost kvasovk vrste Dekkera bruxellensis in vsebnost hidroksicinametnih kislin (HCA) kot predhodnikov VP. Med tehnološkimi parametri smo proučili vpliv dodatka starterskih kultur komercialnih kvasovk in mlečnokislinskih bakterij (LAB) ter alternativ hrasta na kemijsko sestavo in senzorični profil vina. Kavna kislina je predstavljala prevladujočo HCA v vseh pridelanih sortnih vinih, z izjemo vina kratošija letnika 2012, kjer je bila glavna HCA ferulna kislina (93,2 %). V vseh sortnih vinih, pridelanih z inokulacijo s komercialnimi kvasovkami, smo v letniku 2012 opazili večjo skupno vsebnost vseh treh preiskovanih HCA v primerjavi z letnikom 2013, predvsem zaradi velike vsebnosti kavne kisline v letniku 2012. Ugotovljene so bile statistično značilne razlike v vsebnosti VP med komercialnimi kvasovkami, LAB in alternativami hrasta. Prisotnost kvasovk rodu Dekkera bruxellensis spp. je bila opažena šele v letniku 2013 za kontrolno vino vranac po zaključeni alkoholni fermentaciji (AF), kar potrjuje, da so te kvasovke prisotne v izjemno majhnem številu samo na začetku AF. Vina vranac, inokulirana s komercialnimi kvasovkami, so vsebovala največjo vsebnost p-kumarne kisline v letniku 2012 (1,54 mg/L), sledila pa so jim vina kratošija v letniku 2013 (1,03 mg/L). Največ vzorcev z odkritimi VP v vinih letnika 2012 je bilo ugotovljenih pri sorti vranac (12 od 28 vzorcev), medtem ko je bilo največ vzorcev v letniku 2013 pri sorti kratošiji (18 od 28 vzorcev). VP so se pojavili le v vinih avtohtonih sort grozdja po dolgem staranju stekleničenega vina, število okuženih vzorcev pa je bilo odvisno od letnika. Če primerjamo avtohtona črnogorska vina s sorto cabernet sauvignon lahko ugotovimo, da ta mednarodna sorta, pridelana v agroekoloških pogojih Ćemovskega polja, ne kaže povečanja VP tudi po treh ali štirih letih staranja v steklenicah. Ugotovljeno je bilo, da VP nastajajo pretežno v vinih z večjo vsebnostjo alkohola, nizkim pH, majhno vsebnostjo reducirajočih sladkorjev in celo v vinih s prostim SO2 nad 30 mg/L
|