izpis_h1_title_alt

Določanje botanične čistosti olja industrijske konoplje (Cannabis sativa L.)
Jelenko, Julija (Avtor), Abramovič, Helena (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Košir, Iztok (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,51 MB)
MD5: A96214535ED33B2A1263CF48AE838173

Izvleček
Uporaba in zanimanje za olje industrijske konoplje (Cannabis sativa L.) se povečuje, saj vsebuje veliko nenasičenih maščobnih kislin in ima specifično sestavo sterolov. Namen magistrske naloge je bil vzpostavitev metode, s katero bi poskušali preveriti, kako lahko na osnovi maščobnokislinske in sterolne sestave konopljinega olja določimo njegovo botanično čistost. Ugotavljali smo tudi, ali lahko na osnovi primerjave sestave med čistim konopljinim oljem in konopljinim oljem z dodatkom drugega olja ugotovimo potvorbe ter kakšne so količine dodatka drugih olj, da povzročijo zaznavno spremembo v sestavi konopljinega olja. Maščobnokislinsko sestavo in sterolno sestavo smo določali s plinsko kromatografijo s plamensko ionizacijskim detektorjem. Na osnovi obeh sestav smo s pomočjo kemometrije pokazali, kako se mešanice olj (potvorjena olja) razlikujejo med seboj in od čistega konopljinega olja. Združeni rezultati regulariziranih diskriminantnih analiz so pokazali, da pri vsebnosti dodanih olj, ki je enaka ali manjša od 5,3 % (w/w), na podlagi sterolne in maščobnokislinske sestave ne moremo ugotoviti, ali gre za potvorbo konopljinega olja. Maščobnokislinska sestava in pa tudi sterolna sestava konopljinega olja se zagotovo spremeni, ko je vsebnost dodanega olja (sončnično, sojino, repično) nad 9,3 % (w/w).

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:olje industrijske konoplje, industrijska konoplja, Cannabis sativa, botanična pristnost, maščobne kisline, maščobnokislinska sestava, steroli, določanje sterolov, plinska kromatografija
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2020
Založnik:[J. Jelenko]
UDK:664.34:633.522:543.635.3
COBISS.SI-ID:42450691 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:168
Število prenosov:54
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determination of botanical purity of industrial hemp (Cannabis sativa L.) oil
Izvleček:
The use and interest in industrial hemp oil (Cannabis sativa L.) is increasing as it contains a lot of unsaturated fatty acids and has a specific sterol composition. The purpose of the master's thesis was to establish a method with which we could verify the botanical purity of hemp oil based on its fatty acid and sterol composition. We also examined whether one can recognize forged oil based on the comparison of the compositions of pure hemp oil and hemp oil with the addition of another oil, and what quantities of other oils cause a perceptible change in the composition of hemp oil. The fatty acid and sterol composition were determined by gas chromatography with a flame ionization detector. Based on both compositions, we used chemometry to show how oil mixtures (forged oils) differ from each other and from pure hemp oil. The combined results of the regularized discriminant analyses showed that on the basis of sterol and fatty acid compositions it is no longer possible to determine whether the hemp oil is pure or forged when the added oil content is equal or less than 5,3 % (w/w). The fatty acid as well as the sterol composition of hemp oil certainly changes when the content of added oil (sunflower, soybean, rapeseed) is above 9,3 % (w/w).

Ključne besede:industrial hemp oil, industrial hemp, Cannabis sativa, botanical purity, fatty acids, fatty acid composition, sterols, sterol determination, gas chromatography

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj