izpis_h1_title_alt

Dieta z nizkim vnosom FODMAP kot način zdravljenja sindroma razdražljivega črevesja
ID Bratina, Lucija (Avtor), ID Homan, Matjaž (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Benedik, Evgen (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (1,97 MB)
MD5: 2DC9C383AD9258DAF3C3DBDED8D394D2

Izvleček
Sindrom razdražljivega črevesja (SRČ) je pogosta funkcionalna motnja prebavil, ki se lahko pojavi že v otroški dobi in prizadene do 20 % šoloobveznih otrok in mladostnikov. Pogosto se te črevesne težave nadaljujejo tudi v odrasli dobi. Zakaj se SRČ pojavi, zaenkrat še ni znano, najpogostejši razlogi pa so genetska nagnjenost, stres, nizek prag zaznavanja bolečine, motnje v motiliteti, intolerance na hrano, sestava mikrobiote, spremenjena povezava med možgani in črevesjem ter poškodovana epitelijska pregrada. Najpogostejši simptomi pri sindromu so bolečine v trebuhu, napihnjenost, vetrovi in potreba po hitrem odvajanju blata, ki se običajno pojavijo zelo hitro po zaužitem obroku. Najnovejša dognanja kažejo, da je pri odpravi simptomov izredno učinkovita dieta z nizkim vnosom fermentabilnih oligosaharidov, disaharidov, monosaharidov in poliolov (FODMAP). V raziskavi smo želeli raziskati, kako učinkovita je pri zdravljenju SRČ pri otrocih in mladostnikih, starih od 10 do 19 leta. Ker je pri dieti treba iz prehrane za 4 tedne izločiti vse skupine FODMAP, kar pomeni velik nabor živil, smo v raziskavi preverili, ali je energijski vnos, vnos prehranske vlaknine, kalcija, železa in cinka v času diete, skladen s trenutno veljavnimi priporočili. Simptome smo spremljali z vprašalnikom o oceni simptomov SRČ z uporabo štiristopenjske lestvice Likertovega tipa. Ugotovili smo, da so vsi pacienti po končani dieti čutili olajšanje simptomov. Največje izboljšanje smo opazili pri naslednjih simptomih: bolečine v trebuhu, glasna peristaltika v želodcu in napihnjenost v trebuhu. Ugotovili smo, da pacienti v času diete ne zadostijo potrebam po energijskem vnosu, vnosu prehranske vlaknine, kalcija in cinka glede na trenutno veljavna priporočila.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:sindrom razdražljivega črevesja, dietna prehrana, dieta z nizkim vnosom fermentabilnih oligosaharidov, disaharidov, monosaharidov in poliolov, FODMAP
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:[L. Bratina]
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-121712 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:612.3+613.2:616.3
COBISS.SI-ID:35767811 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:24.10.2020
Število ogledov:3612
Število prenosov:757
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Low FODMAP diet as a possible treatment for irritable bowel syndrome
Izvleček:
Irritable bowel syndrome (IBS) is common functional gastrointestinal disorder, which often occurs in childhood and affects nearly 20 % of school-aged children. The majority of early onset IBS continue into adulthood. Pathogenesis and etiology of IBS is still unknown, it is probably multifactorial, and involves the interaction of genetic susceptibility, perceived stress, altered pain perception thresholds, motility disturbances, food intolerances, distortions in the gut microbiome, dysfunctional brain and gut axis, and a compromised epithelial barrier function. The most common IBS symptoms are abdominal pain, bloating, increased flatulence/wind and bowel urgency. Nowadays a very promising method to treat IBS symptoms is a diet low in fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols (low-FODMAP diet). Therefore the aim of our study was to evaluate the effectiveness of low-FODMAP diet as a possible treatment for IBS symptoms among children, aged 10 to 19 years. Low-FODMAP diet is restrictive diet, therefore we also examined whether patients treated with low-FODMAP diet consume sufficient amounts of calories, dietary fibre, calcium, iron, and zinc. Patients were evaluated for IBS symptoms by a questionnaire (four-point Likert scale). All patients reported about certain relief of their gut symptoms after four-week diet. The biggest improvement was observed in the symptoms such as abdominal pain, stomach/abdominal gurgling and abdominal bloating/distension. In addition, we concluded that the included children did not ingest sufficient amount of calories, dietary fibre, calcium and zinc according to the recommended national dietary guidelines.

Ključne besede:irritable bowel syndrome, diet nutrition, low fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides, and polyols diet, FODMAP

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj