izpis_h1_title_alt

Rastlinam koristne rizobakterije
ID Verdev, Patricija (Avtor), ID Vodnik, Dominik (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (936,56 KB)
MD5: 8B633DCFFC36913EA5565C79217F7E76

Izvleček
Rastlinam koristne rizobakterije (RKR), so rizosferne bakterije, ki neposredno ali posredno pozitivno vplivajo na rastline. Med neposredne mehanizme njihovega delovanja spadajo fiksacija atmosferskega dušika ter povečanje dostopnosti slabše mobilnih mineralnih hranil kot sta fosfor in železo. Mobilizacija teh hranil je posledica sproščanja bakterijskih ektoencimov (npr. fosfataz), anionov organskih kislin ter sideroforov. Fitohormoni (avkisn, citokinin in giberelin), ki jih tvorijo RKR, neposredno vplivajo na fiziološke in razvojne procese in rast rastline. Sinteza 1-aminociklopropan 1- karboksilat deaminaze pa zmanjšuje sintezo etilena, ki ga rastline sintetizirajo pod vplivom stresnih biotičnih in abiotičnih dejavnikov. Med posredne učinke RKR spada zmanjševanje aktivnosti fitopatogenov, na katere RKR vplivajo z antagonističnimi spojinami, kot so antibiotiki in litični encimi. Sproščanje sideroforjev RKR, zmanjšuje dostopnost hranil patogenom, saj so sideroforji vrstno specifični. Z aktivacijo inducirane sistemske odpornosti RKR v rastlinah posredno vplivajo zaščito pred patogeni. Ugodne učinke RKR lahko izkoristimo v rastlinski pridelavi. V praksi se je uporaba pripravkov, ki vsebuje rastlinam koristne mikroorganizme izkazala za uspešno, povpraševanje po njih pa iz leta v leto raste. Pokazali so se primerni za ekološko pridelavo, v integrirani pa nudijo dobro dopolnilno tehnologijo za kontrolo rasti ter povečanje pridelka. Pri izdelavi pripravkov z RKR moramo pozornost posvetiti učinkovitosti, ki je odvisna od izbire seva mikroorganizma ter od formulacije pripravka, ter zagotoviti primerno obstojnost.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:rizobakterije, rizosfera, biognojila, mikrobni biopesticidi
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-120767 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:25.09.2020
Število ogledov:673
Število prenosov:96
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Plant-beneficial rhizobacteria
Izvleček:
Plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) are rhizosphere bacteria that have a direct or indirect positive effect on plants. The direct mechanisms of their action include the fixation of atmospheric nitrogen and the increase in the availability of less mobile mineral nutrients such as phosphorus and iron. The mobilization of these nutrients is caused by the release of bacterial ectoenzymes (e.g. phosphatases), organic acid anions, and siderophores. Phytohormones (auxin, cytokinin and gibberellin), formed by PGPRs, directly affect the physiological and developmental processes as well as growth of the plant. The synthesis of 1-amylocyclopropane 1-carboxylate deaminase, however, reduces the synthesis of ethylene, which is synthesized by plants under the influence of stress biotic and abiotic factors. Indirect effects of PGPRs include a reduction in the activity of phytopathogens that are affected by PGPR through antagonistic compounds such as antibiotics and lytic enzymes. The release of PGPR siderophores reduces the availability of nutrients for pathogens, since siderophores are species-specific. By activating induced systemic resistance in plant, the PGPR indirectly affect protection against pathogens in plants. The beneficial effects of PGPR can be exploited in crop production. In practice, the use of preparations containing plant-beneficial microorganisms has proven successful, while the demand for them is growing yearly. They have proven to be suitable for organic production, while in integrated production they offer a good complementary technology to growth control and yields increase. In production of preparations with PGPR, an emphasis should be given to the efficiency, which depends on the choice of the microorganism strain and the formulation of the preparation, while adequate stability should also be ensured.

Ključne besede:rhizobacteria, rhizosphere, biofertilizers, microbial biopesticides

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj