izpis_h1_title_alt

Ampelografske in tehnološke značilnosti tolerantnih sort vinske trte iz trsnega izbora Republike Slovenije v letu 2020
Švajger, Anže (Avtor), Rusjan, Denis (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,09 MB)
MD5: BCD9E7F3B189077FC709A416658BB12D

Izvleček
Žlahtna vinska trta (Vitis vinifera L.) je občutljiva na pepelovko vinske trte (Erysiphe necator (Schwein.) Burrill), peronosporo vinske trte (Plasmopara viticola (Berk. & M.A. Curtis) Berl. & De Toni) in sivo grozdno plesen (Botrytis cinerea Pers.). Nekatere samorodne ameriške in azijske sorte in vrste so skozi evolucijo razvile tolerantnost ali celo odpornost za naštete glive. Prvi križanci oziroma potomci tovrstnih trt niso bili toliko tolerantni na te glive, kot so si žlahtnjitelji želeli oziroma pričakovali. Veliko težavo pa je predstavljala tudi »foxy« aroma, ki je značilna za ameriške samorodne vrste. S povratnimi križanji z žlahtno vinsko trto (Vitis vinifera L.) so dosegli, da v pridobljenih križancih prevladuje genom žlahtne vinske trte. V Sloveniji je bilo v okviru introdukcije preizkušenih tudi nekaj interspecifičnih sort, to so sorte 'Johanniter', 'Solaris', 'Muscaris', 'Souvignier gris', 'Fleurtai', 'Soreli' in 'Merlot Kanthus', ki se jih bo v letu 2020 tudi vpisalo v trsni izbor RS. Po večletnem spremljanju naštetih sort v slovenskih razmerah, je najboljše rezultate pokazala sorta 'Johanniter', ki kaže največjo tolerantnost za glive pepelovke in peronospore vinske trte. Za večino medvrstnih križancev je značilno, da ima količina pridelka skozi leta zelo velika nihanja, kar je tudi največja težava. Kljub tolerantnosti je potrebno vinograd zasajen z medvrstnimi križanci tretirat s fitofarmacevtskimi pripravki, vendar v manjšem obsegu kot pri integrirani pridelavi grozdja in vina.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:vinska trta, sorta, tolerantnost, ampelografija, tehnološke značilnosti
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2020
Založnik:[A. Švajger]
UDK:634.8:631.526.32:631.524.86(043.2)
COBISS.SI-ID:27828995 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:371
Število prenosov:104
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Ampelographic and technological characteristics of tolerant grapevines varieties in vine selection of Slovenia in year 2020
Izvleček:
European grapevine (Vitis vinifera L.) is susceptible to powdery mildew (Erysiphe necator (Schwein.) Burrill), downy mildew (Plasmopara viticola Berl. Et de Toni) and grey mould (Botrytis cinerea Pers.). Several Vitaceae species from North America and Asia, throughout evolution, have developed resistance mechanisms against some fungi. First grapevine hybridsor offsprings of such vines were not as tolerant to these fungi as breeders wanted or expected. The most frequent problem was »foxy« aroma typically for American Vitis species. With several backcrossing with European grapevine (Vitis vinifera L.) they achieved that in the obtained hybrids the genome of European grapevine prevailed. In Slovenia some interspecific varieties 'Johanniter', 'Solaris', 'Muscaris', 'Souvignier gris', 'Fleurtai', 'Soreli' and 'Merlot Kanthus' were introduced, and in 2020 their inscription in the Vine selection is expected. After several years of introduction under Slovenian climate conditions the variety 'Johanniter' has shown the most tolerance to fungi of powdery mildew and downy mildew. Generally, the yield of most interspecific varieties varied among vintages causing the biggest problem. Despite the fact that vineyard planted with interspecific varieties are tolerant to certain fungi they have still to be treated with pesticides, but on a smaller scale, like vineyards in integrated pest management.

Ključne besede:grapevine, variety, resistance, ampelography, technologic characteristics

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj