Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
FIZIKALNO KEMIJSKE LASTNOSTI MEDU
ID
Jamnik, Urša
(
Avtor
),
ID
Hribar Lee, Barbara
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,72 MB)
MD5: B8ECBF85A635E9DC8E50593166DCF4B3
Galerija slik
Izvleček
Med je naravna sladka snov, ki jo čebele proizvajajo iz nektarjev rastlinskih cvetov ali izločkov živih delov rastlin. Na sestavo in s tem fizikalno-kemijske lastnosti medu vplivajo različni dejavniki, od botaničnega in geografskega izvora, podnebja, količine padavin in temperature v času medenja, do strokovnosti in doslednosti čebelarjevega dela. Posledica vseh teh dejavnikov je velika raznolikost medu na tržišču. Prav komponente, ki se nahajajo v medu v manjših količinah, so odgovorne za senzorične značilnosti, to je barvo, vonj, okus in aromo posameznih vrst medu. V diplomskem delu sem preučila nekatere fizikalno kemijske lastnosti medu, ker so ti parametri pomembni za postopek certificiranja, ki določa kakovost medu. Iz literature in člankov sem pridobila rezultate za različne vrste medu in sicer iz Savdske Arabije, Egipta, Nemčije, Avstralije in Malezije. Iz podatkov sem ugotovila,da imajo vse vrste medu dobro kakovost, saj njihovi parametri kot so pH, barva, intenziteta barve, pepel in električna prevodnost ne presegajo zakonsko določenih vrednosti. So se pa vrednosti preizkušenih parametrov kot je barva, pepel in električna prevodnost med testiranimi medi razlikovale glede na njihov geografski in botanični izvor.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
med
,
pH
,
barva
,
vsebnost pepela
,
električna prevodnost
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:
2020
PID:
20.500.12556/RUL-119541
COBISS.SI-ID:
29664771
Datum objave v RUL:
09.09.2020
Število ogledov:
2855
Število prenosov:
194
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
JAMNIK, Urša, 2020,
FIZIKALNO KEMIJSKE LASTNOSTI MEDU
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 13 junij 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=119541
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES OF HONEY
Izvleček:
Honey is a natural sweet substance produced by bees from the nectar of plant flowers or the secretions of living parts of plants. The composition and thus the physico-chemical properties of honey are influenced by various factors, from botanical and geographical origin, climate, rainfall and temperature during honeyformation, to the professionalism and consistency of the beekeeper's work. All of these factors result in a large variety of honey on the market. It is the components found in honey in small quantities that are responsible for the sensory characteristics, i.e. the color, smell, taste and aroma of individual types of honey. In my dissertation, I examined some physicochemical properties of honey because these parameters areimportant for the certification process that determines the quality of honey. From the literature and articles, I obtained results for different types of honey from Saudi Arabia, Egypt, Germany, Australia and Malaysia. From the data, I found that all types of honey have good quality, as their parameters such as pH, color, color intensity, ash and electrical conductivity do not exceed the statutory values. However, the values of the tested parameters such as color, ash and electrical conductivity between the tested honeys differed according to their geographical and botanical origin.
Ključne besede:
honey
,
pH
,
colour
,
ash content
,
electrical conductivity
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Kronična ledvična bolezen in nosečnost
Hiperkaliemija pri kronični ledvični bolezni in vloga medicinske sestre
Ledvična obolenja v obdobju nosečnosti
Učinki vadbe in vadbenega svetovanja pri dializnih bolnikih
Kognitivne sposobnosti bolnikov na hemodializnem zdravljenju
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Obravnava otrok z redkimi boleznimi ledvic na Kliniki za pediatrijo Maribor
Hiperurikemija pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo
Vloga medicinske sestre pri obravnavi pacienta s kronično ledvično boleznijo na zdravljenju z dializo
Pomen pravilne prehrane za pacienta s kronično ledvično boleznijo in vloga zdravstvene vzgoje
Meritve telesne sestave pri zdravih otrocih, otrocih s kronično ledvično boleznijo in debelostjo
Nazaj