Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Pregled analiznih metod za določanje kalcija v prehranskih dopolnilih
ID
Ruparčič, Katja
(
Avtor
),
ID
Kočar, Drago
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(650,79 KB)
MD5: 2A182AB5E7695FD9AAF94195509E4E2D
Galerija slik
Izvleček
Kalcij je nepogrešljiv makroelement v našem telesu. Kostem in zobem zagotavlja trdnost, hkrati je ključni element za delovanje mišic, celično signalizacijo in sekrecijo hormonov. Pomanjkanje kalcija in posledice, ki s tem pridejo, preprečimo z uživanjem kalcijevih prehranskih dopolnil. Vsebnost kalcija v prehranskih dopolnilih lahko določamo z uporabo klasičnih ali instrumentalnih analiznih metod. Za metodo se odločimo na podlagi lastnosti vzorca ter zahtev analize. V delu sem vključila pregled lastnosti AAS, Ca-ISE, volumetrije (kompleksometrično določanje) in gravimetrije. Primerjala sem področja uporabe posamezne metode, analite, natančnost, občutljivost, selektivnost, destruktivnost, hitrost, cene ter inovativnost. Pregledala sem načine priprave vzorcev za metode in jih med seboj primerjala.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
kalcij
,
prehranska dopolnila
,
analizne metode
,
primerjava
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:
2020
PID:
20.500.12556/RUL-119520
COBISS.SI-ID:
29831171
Datum objave v RUL:
09.09.2020
Število ogledov:
2017
Število prenosov:
269
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
RUPARČIČ, Katja, 2020,
Pregled analiznih metod za določanje kalcija v prehranskih dopolnilih
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 30 marec 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=119520
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Review of analytical methods for the determination of calcium in dietary supplements
Izvleček:
Calcium is an indispensable macronutrient in our body. It ensures the strength of bones and teeth and is also a key element for muscle function, cellular signalling and hormone release. Taking calcium supplements prevents calcium deficiency and its consequences. The calcium content in food supplements can be determined using classical or instrumental analytical methods. The choice of method depends on the properties of the sample and the requirements of the analysis. In this thesis I have included an overview of the properties of AAS, Ca-ISE, volumetry - complexometric titration and gravimetry. I did a comparison of the scope of the method, the analytes, accuracy, sensitivity, selectivity, destructiveness, speed, price and innovation. I reviewed sample preparations for each method and compared them.
Ključne besede:
calcium
,
food supplements
,
analytical methods
,
comparison
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Vpliv pandemije COVID-19 na gospodarske družbe v dejavnosti cestnega tovornega prometa v Sloveniji
Odpisi sredstev v poljskih podjetjih med pandemijo COVID-19
Vpliv pandemije COVID-19 na poslovanje majhnega storitvenega podjetja
Vpliv pandemije COVID-19 na poslovanje potovalnih agencij
Spreminjanje sistema taktične in operativne kontrole
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Ni podobnih del
Nazaj