Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Superkritična ekstrakcija
ID
Travica, Marko
(
Avtor
),
ID
Podgornik, Aleš
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,19 MB)
MD5: E226ACB8BBDC78AE10F11F5A8B4CDA26
Galerija slik
Izvleček
V diplomskem delu sem prikazal teoretične osnove superkritičnih tekočin in superkritične ekstrakcije. Kritična točka ima kritično temperaturo in kritičen tlak. Superkritične tekočine so v superkritičnem območju, to pomeni, da sta temperatura in tlak višja od tistih v kritični točki. Pri ekstrakciji odstranjujemo topne komponente iz trdnih ali tekočih zmesi. Proces temelji na razliki v topnosti komponent v zmesi, pridobljena snov pa se imenuje ekstrakt. Pri superkritični ekstrakciji se namesto navadnih organskih topil uporabljajo superkritične tekočine. S tem dosežemo hitrejšo ekstrakcijo in boljšo selektivnost. Ekstrahiramo lahko tekočine, trdne snovi, maščobe in olja, rastlinske materiale, vode in soli. V svojem diplomskem delu sem opisal superkritične tekočine, parametre, ki so povezani z učinkovitostjo procesa, sam proces in uporabo v industriji.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
ekstrakcija
,
superkritična tekočina
,
superkritična ekstrakcija
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:
2020
PID:
20.500.12556/RUL-118174
COBISS.SI-ID:
26517251
Datum objave v RUL:
25.08.2020
Število ogledov:
3455
Število prenosov:
352
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
TRAVICA, Marko, 2020,
Superkritična ekstrakcija
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 28 marec 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=118174
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Supercritical Extraction
Izvleček:
In my thesis, I presented theoretical basics of supercritical fluids and supercritical fluid extraction. Critical point possesses critical temperature and critical pressure. Supercritical fluids exist in supercritical zone, where temperature and pressure are higher than ones in critical point. Liquids, solids, fats and oils, plant materials, water and salts can be extracted. During extraction process, soluble components are removed from solid or liquid mixtures. The extraction is based on the difference in the solubility of the components in the mixture, and the substance we get in the end is called the extract. Supercritical fluids are used as solvent instead of ordinary organic solvents in supercritical extraction. This benefits in better selectivity and faster extraction. I have described supercritical fluids, the parameters associated with process efficiency, the process itself, and its use in industry.
Ključne besede:
extraction
,
supercritical fluid
,
supercritical extraction
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Optimization of polycyclic aromatic hydrocarbons extraction from soil
Determination of volatile compounds in honey with GC-MS
Development of a method for BTEX determination in soil
Determination of volatile compounds in honey
Development of analytical method for the determination of selected contaminants from food contact material in beverages
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Optimizacija ekstrakcije na trdno fazo za določanje policikličnih aromatskih ogljikovodikov v vodi
Phthalate content in biological matrix
DETERMINATION OF ENDOCRINE DISRUPTORS IN URINE USING GC/MS AND CHEMOMETRIC CHARACTERISATION
GC-MS determination of monosaccharides in maca (Lepidium meyenii) extract
Simultaneous GC-MS determination of free and bound phenolic acids in Slovenian red wines and chemometric characterization
Nazaj