Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Določanje fenolnih spojin v vinu in v vinskem kamnu
ID
Špendal, Manca
(
Avtor
),
ID
Kočar, Drago
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,10 MB)
MD5: 5D13B9C1D8E525B7C5D5C09554F96F84
Galerija slik
Izvleček
V diplomskem delu sem v vzorcih vina in vinskega kamna določevala naslednje fenolne spojine: 3,5-dihidroksibenzojsko kislino, p-kumarno kislino, vanilinsko kislino, galno kislino, sinapično kislino, (-)-epikatehin, elaginsko kislino, kvercetin in klorogensko kislino. Analizirala sem 3 vzorce vina: refošk, rumeni muškat in belo vino (neznane sorte) in 3 vzorce vinu pripadajočega vinskega kamna, iz katerega izvira. Določitev fenolnih spojin sem izvedla s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti z UV/VIS detekcijo. Zaradi kompleksne sestave vzorcev sem te analizirala še s tekočinsko kromatografijo sklopljeno z masno spektrometrijo (MS), na podlagi katere sem izvedla tudi kvantitativno določitev. Sklopitev z MS se je izkazala za primernejšo, saj sem s pomočjo te uspela določiti več fenolnih spojin, kot z UV/VIS detekcijo. Ugotovila sem, da so vzorci vina bolj bogati s fenolnimi spojinami, kot vinski kamen. V vseh vzorcih sem identificirala samo galno kislino, 3,5-dihidroksibenzojsko kislino in kvercetin; z izjemo belega vinskega kamna (VZ 2), ki je vseboval le kvercetin. Ostalih fenolnih spojin v nobenem od vzorcev nisem zaznala.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
vino
,
vinski kamen
,
fenolne spojine
,
HPLC
,
MS
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:
2020
PID:
20.500.12556/RUL-118154
COBISS.SI-ID:
26500867
Datum objave v RUL:
24.08.2020
Število ogledov:
1653
Število prenosov:
267
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŠPENDAL, Manca, 2020,
Določanje fenolnih spojin v vinu in v vinskem kamnu
[na spletu]. Diplomsko delo. [Dostopano 6 maj 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=118154
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Determination of phenolic compounds in wine and in cream of tartar
Izvleček:
In my diploma thesis, the following phenolic compounds in wine and cream of tartar were determined: 3,5-dihydroxybenzoic acid, p-coumaric acid, vanillic acid, gallic acid, sinapic acid, (-)-epicatechin, ellagic acid, quercetin and chlorogenic acid. I analysed 3 wine samples: refošk, rumeni muškat and white wine (unknown varieties) and 3 samples of cream of tartar which originates from corresponding wine. The determination of phenolic compounds was performed by high-performance liquid chromatography with UV/VIS detection. Due to the complex composition of the samples, I analysed them by liquid chromatography, coupled with mass spectrometry (MS), based on which I also performed a quantitative determination. Coupling with MS proved to be more appropriate as I was able to determine more phenolic compounds by this method than by UV/VIS detection. Wine samples were more enriched in phenolic compounds than cream of tartar. In all samples, only gallic acid, 3,5-dihydroxybenzoic acid and quercetin were identified, except for white cream of tartar (VZ 2) containing only quercetin. I did not detect any other phenolic compounds in any of the samples.
Ključne besede:
wine
,
cream of tartar
,
phenolic compounds
,
HPLC
,
MS
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
OKOLJSKE ZAVEZE, POSLEDICE IN PRIHODNOST PARIŠKEGA PODNEBNEGA SPORAZUMA
Obvladovanje ogljičnega odtisa v podjetju Lotrič meroslovje
Merjenje ogljičnega odtisa v izbranem podjetju
Emisijski kuponi in proizvodne metalurške tehnologije
Izračun ogljičnega odtisa pri pretovarjanju avtomobilov v Luki Koper
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Mednarodno pravo podnebnih sprememb
Primerjalna analiza pristopov zmanjševanja emisij CO2 v podjetjih
Ogljični odtis Ljubljanskega regijskega centra za ravnanje z odpadki
Model ogljičnega odtisa organizacije in predlog za njegovo komuniciranje za podjetje EMO-Orodjarna d.o.o.
Ogljični odtis v Biotehniškem centru Naklo
Nazaj