izpis_h1_title_alt

Vpliv tehnoloških parametrov obdelave na kakovost obdelane površine javorjevine : diplomski projekt
ID Makuc, Matej (Avtor), ID Merhar, Miran (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, ID Gornik Bučar, Dominika (Komentor), ID Fajdiga, Gorazd (Recenzent)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,81 MB)
MD5: 07F325DFCE95D5032C7AE3D1857A6816

Izvleček
Raziskali smo vpliv tehnoloških parametrov na kakovost obdelane površine javorjevine pri premočrtnem odrezovanju. Eksperiment je bil sestavljen iz 2 delov. Najprej smo raziskali vpliv kota poteka tkiva, kjer smo spreminjali kot od 0° do 90° v stopnjah po 22,5° (0° pomeni radialno teksturo, 90° pa tangencialno). Cepilni kot rezila je znašal 20°, debelina odrezka pa 0,1 mm. Zatem smo proučili vpliv cepilnega kota rezila ter debeline odrezka na kvaliteto obdelane površine; koti so znašali: 5°, 15°, 25° in 35°; debeline odrezka pa: 0,05 mm, 0,1 mm in 0,15 mm. Za vsako kombinacijo parametrov smo naredili 2 reza, pri vsakemu rezu pa smo z merilnikom hrapavosti naredili 2 meritvi na ranem in kasnem lesu in tako določili parametre Ra, Rz in Rmax. Ugotovili smo, da je najboljša kvaliteta površine pri kotu tkiva 22,5°, debelini odrezka 0,05 mm ter cepilnim kotom rezila 15°

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:javorjevina, odrezovanje, hrapavost, kakovost površine
Vrsta gradiva:Delo diplomskega projekta/projektno delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[M. Makuc]
Leto izida:2015
Št. strani:IX, 54 f.
PID:20.500.12556/RUL-117678 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:684.4.057
COBISS.SI-ID:2425993 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:20.07.2020
Število ogledov:1332
Število prenosov:126
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Influence of technological parameters on the quality of machined maple wood surface
Izvleček:
The influence of technological parameters on the surface quality of machined maple wood in the orthogonal linear cutting was studied. The experiment was carried out in 2 parts. First the impact of the tissue angle was studied, where the tissue angle ranged from 0° to 90° in stages of 22.5° (0° is radial texture and 90° tangential texture). The blade rake angle and the chip thickness was 20° and 0.1 mm, respectively. Then the influence of the blade rake angle and the chip thickness on the machined surface was studied. The rake angles were: 5°, 15°, 25° and 35°; and the chip thicknesses: 0.05 mm, 0.1 mm and 0.15 mm. In both parts of the experiment 2 cuts for each combination were made, and after each cut 2 surface profiles on earlywood and latewood with surface roughness tester were made. Based on those measurements the parameters Ra, Rz in Rmax were determined. The results show that the best surface quality is at tissue angle of 22.5°, chip thickness 0.05 mm and the blade rake angle of 15°.

Ključne besede:maple wood, cutting, roughness, surface quality

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj