izpis_h1_title_alt

Pregled metod za določevanje organskih kislin v vinu
ID Šubic, Maja (Avtor), ID Kočar, Drago (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (611,37 KB)
MD5: 906AEC80D30A0589867DFE1E9C555E05

Izvleček
Vino je alkoholna pijača, ki vsebuje raznolike v vodi topnih komponent. Eno skupino teh spojin predstavljajo organske kisline, ki pomembno vplivajo na organoleptične lastnosti, stabilnost in mikrobiološko aktivnost vina. Določanje organskih kislin je zelo pomembno pri pridelavi vina in nadzoru kakovosti. V diplomskem delu sem pregledala in predstavila metode, ki se uporabljajo za določevanje organskih kislin v vinu. V ta namen se uporabljajo predvsem instrumentalne tehnike, kot so plinska in tekočinska kromatografija, spektrofotometrija ter kapilarna elektroforeza. Te metode omogočajo hkratno separacijo in kvantifikacijo, medtem ko se za določanje celokupnih kislin uporablja klasična analitska tehnika, in sicer nevtralizacijska titracija. Med znanimi metodami je najbolj uporabna tekočinska kromatografija, saj združuje enostavno pripravo vzorca, nizke meje kvantifikacije in razmeroma kratke čase analize v primerjavi z ostalimi metodami.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:organske kisline, vino, kromatografija, elektroforeza
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/RUL-117112 Povezava se odpre v novem oknu
COBISS.SI-ID:20994563 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:24.06.2020
Število ogledov:1537
Število prenosov:300
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:An overview of the analytical methods to determine organic acids in wines
Izvleček:
Wine is an alcoholic beverage consisting of various water-soluble components. One group of these compounds are organic acids, which are responsible for the organoleptic properties, stability and microbial activity of wine. The determination of organic acids is of great importance in wine production and quality control. In the present work we review the current methods for the determination of organic acids in wine. The methods used are mostly instrumental, such as gas and liquid chromatography, spectrophotometry and capillary electrophoresis. While these methods allow separation and quantification, analytical techniques such as neutralisation titration are used to determine the total acidity of wine. Liquid chromatography is one of the most commonly used methods as it combines simple sample preparation, low levels of quantification and relatively short analysis times.

Ključne besede:organic acids, wine, chromatography, electrophoresis

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj