Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Razvoj kromatografske metode za določanje fenolnih spojin v medu
ID
Podržaj, Teja
(
Avtor
),
ID
Kočar, Drago
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,65 MB)
MD5: ADFB11EE138EABC9E89CD2AA3FDF8EA2
Galerija slik
Izvleček
Med je čebelji produkt, ki ima zelo kompleksno sestavo. Največji delež predstavljajo ogljikovi hidrati, vode je 17-18 %, ostale snovi pa so v sledovih. Zaradi vsebnosti polifenolov ima antioksidativne in protivnetne učinke na naše telo. S količino polifenolov se spreminjajo tudi senzorične lastnosti medu (barva, vonj, okus, aroma). Njihova sestava v medu je odvisna predvsem od rastlinskega izvora in lahko služi kot prstni odtis medu. V magistrski nalogi sem razvila metodo s katero lahko določamo nekatere fenole v medu. Razvila sem postopek izolacije in predkoncentriranje fenolov, najprej na čistih raztopinah standardov in nato v sintetični matrici medu. Kot sintetično matrico medu sem uporabila raztopino saharoze, ki sem ji dodala različne standarde. Določitev fenolov je potekalo z ekstrakcijo na trdni fazi (Oasis HLB) in ločitev s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti (HPLC) na C18 koloni. Identifikacija je potekala z detektorjem na niz diod (DAD). Z razvito metodo je mogoča analiza devetih fenolnih spojin (galna kislina, 3,5-dihidroksibenzojska kislina, klorogenska kislina, vanilinska kislina, (-)-epikatehin, p-kumarna kislina, sinapična kislina, kvercetin, elaginska kislina).
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
Med
,
antioksidanti
,
polifenoli
,
flavonoidi
,
HPLC.
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Leto izida:
2020
PID:
20.500.12556/RUL-116776
COBISS.SI-ID:
19078659
Datum objave v RUL:
10.06.2020
Število ogledov:
2527
Število prenosov:
291
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
PODRŽAJ, Teja, 2020,
Razvoj kromatografske metode za določanje fenolnih spojin v medu
[na spletu]. Magistrsko delo. [Dostopano 25 marec 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=116776
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Development of a chromatographic method for the determination of phenolic compounds in honey
Izvleček:
Honey is a bee product with a very complex composition. The biggest part is carbohydrates, water 17-18% and trace amounts of some other substances. It has an antioxidant effect because it contains polyphenols, and it has an anti-inflammatory effect on our body. The quantity of polyphenols also changes the sensory properties of honey (color, smell, taste, aroma). The composition of polyphenols in honey depends on plant sources and can be used as a fingerprint of honey. In my master thesis I developed a method to determine phenols in honey. I developed the method for isolation and enrichment of phenols, first on pure solutions of standards and then in a synthetic honey matrix. I used sucrose solution as synthetic honey matrix to which I added standards. Phenol determination was performed by solid phase extraction (Oasis HLB) and separation by high performance liquid chromatography (HPLC) on a C18 column. The identification was performed with a diode array detector (DAD). With the developed method nine phenolic compounds can be analyzed (gallic acid, 3,5-dihydroxybenzoic acid, chlorogenic acid, vanillic acid, (-)-epicatechin, p-coumaric acid, synaptic acid, quercetin, ellagic acid).
Ključne besede:
Honey
,
antioxidants
,
polyphenols
,
flavonoids
,
HPLC.
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Določevanje nikotinamida mononukleotida v prehranskih dopolnilih
Optimizacija HPLC metode za določanje antioksidantov v polimerih
Razvoj kromatografske metode za določanje fenolnih spojin v medu
Uporaba kromatografije z mešanimi režimi za določevenje ioniziranih farmacevtskih učinkovin
Določanje aldehidov v notranjih prostorih s pasivnimi vzorčevalniki
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Primerjava lastnosti HPLC kolon polnjenih z različnimi nosilci
Določanje glutaminske kisline v prehrambenih izdelkih s tekočinsko kromatografijo
Nazaj