izpis_h1_title_alt

Učinki in stroški izdelave lesnih sekancev s sekalnikom Eschlböck biber 70-RM : diplomsko delo - visokošolski strokovni študij
ID Kucler, Peter (Avtor), ID Košir, Boštjan (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,52 MB)
MD5: E74F15319E7AB507735006DACEB7F015

Izvleček
Uporaba lesne biomase je v Sloveniji vse večja, vse več je povpraševanja. Pri diplomskem delu so se osredotočili zgolj na učinke in stroške izdelave lesnih sekancev, pridobljeni s snemanji in meritvami s sekalnikom Eschlböck Biber 70-RM kot priključek traktorja JCB Fastrac 3230. Poleg teh so ugotavljali še porabo goriva, izmerjena je bila tudi vlažnost in vsebnost vode v lesnih sekancih. V samem procesu se je sesekalo goli drva, sečne ostanke in žamanje. Ničelna kronometrična metoda se je uporabila za ugotavljanje strukture delovnega časa. Porabo goriva se je ugotavljalo po standardni metodi, prav tako se je ugotavljalo tudi stroške s standardno metodo. Vlago v sekancih se je izmerila z vlago-metrom FMG 3000. Ugotovilo se je, da je sekalnik primeren za sekanje vhodne surovine, ki je lahko tako sveža kot tudi suha. Sekalnik, pripet za traktor dosega dobre učinke; zaradi stalnega premikanja po skladišču pa potrebuje več časa za izdelavo. Ugotovljena je bila sorazmerna poraba goriva glede na količino izdelanih lesnih sekancev. Za doseg zastavljenih evropskih energetskih ciljev bodo morali povečati porabo lesnih sekancev; evidentiranih imamo veliko sekalnikov, ki proizvedejo več kot znaša domača poraba. Trenutno se zdi, da je izvoz edina možna rešitev.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:lesna biomasa, lesni sekanci, izdelava lesnih sekancev, učinki, stroški, delovni čas
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[P. Kucler]
Leto izida:2010
Št. strani:IX, 52 f.
PID:20.500.12556/RUL-114952 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:630*83(043.2)=163.6
COBISS.SI-ID:3056038 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:01.04.2020
Število ogledov:1072
Število prenosov:172
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effects and cost of manufacturing wood chips with cutter Eschlböck biber 70-RM
Izvleček:
The usage of wooden biomass in Slovenia is growing and the same applies to thedemand. In our diploma they have focused on the effects and costs of the production of wood chips which we have acquired with filming and measuring of the Eschlböck Biber 70-rm with tractor JCB Fastrac 3230 powered chipper. They have also established the fuel consumption and measured the moisture and watercontents in wood chips. They have chopped down bare wood, cut-down remains and slabs in the process. The snap - beck chronometric method has beenused to establish the structure of working hours. Both fuel consumption and costs were determined by the standard method. The moisture in wood chips has been measured with a FMG 3000 hygrometer. They have ascertained that the chipper is suitable for both fresh and dry inbound raw material. A tractor powered chipper achives good effects but needs more time for their production because of its movement around in the warehouse. They have also established the fuel consumption to be proportional with the quantity of made wood chips. To achieve the fixed European energy goals, the usage of wood chips needs to increase. There are too many registered chippers that add to the produced quantity which lies above the Slovenian consumption level. At the moment, export seems to be the only solution possible.


Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj