izpis_h1_title_alt

Karakterizacija mleka in sira z uporabo stabilnih izotopov lahkih elementov
Vezjak, Urša (Avtor), Jeršek, Barbka (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu, Ogrinc, Nives (Komentor)

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (2,28 MB)

Izvleček
V nalogi smo se osredotočili na opis naravnih izotopskih variacij v mlečnih izdelkih iz kravjega, kozjega in ovčjega mleka iz štirih slovenskih makroregij. Kravje mleko je pokazalo statistično značilne razlike v porazdelitvi δ13Ck in δ15Nk iz štirih makroregij (p ⡤ 0,05). V povprečju smo najvišje vrednosti δ13Ck in δ15Nk določili v panonski regiji, najnižje v mediteranski regiji, alpska ter dinarska regija pa je pokazala širok interval δ13Ck in δ15Nk. Izotopska sestava kozjega in ovčjega mleka med geografskim regijami je pokazala manjše razlike kot kravje mleko. S primerjavo vrednosti δ13Ck in δ15Nk med kozjim in ovčjim sirom ter Tolmincem, večjih razlik nismo odkrili. Tolminc je pokazal zelo ozek interval vrednosti, kar povezujemo z geografskimi vplivi manjšega območja zgornjega Posočja. Kravje mleko se od mleka drobnice značilno razlikuje v porazdelitvi δ13Ck, δ15Nk ter δ18O (p ⡤ 0,05). Menimo, da razlike izhajajo iz različnega načina prireje molznih živali, izotopskih obogatitev vode v poletnih mesecih ter drugačnega načina vzorčenja. Z navzkrižnim preverjanjem smo v pravilno geografsko skupino uvrstili 47,8 % vzorcev kravjega, 71,4 % ovčjega in 66,7 % kozjega mleka. Zelo dobre rezultate navzkrižnega preverjanja je pokazalo mleko treh vrst živali, ki je bilo pravilno uvrščeno v 82,9 %. Iz rezultatov sklepamo, da na podlagi izotopske analize lahko mleko in sire le delno ločimo glede na geografsko poreklo ter različno vrsto mleka in sirov iz njih.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:mleko, mlečni izdelki, sir, izotopi, izotopska sestava ogljika, izotopska sestava dušika, izotopska sestava kisika
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga (mb22)
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2019
Založnik:[U. Vezjak]
UDK:637.1/.3:544.02
COBISS.SI-ID:5141112 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:135
Število prenosov:99
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Characterization of milk and cheese by using stable isotopes of light elements
Izvleček:
The main goal of this work was to describe a natural variation of stable isotope ratio in a cow’s, goat and sheep dairy products from Slovenian geographical macroregions. Cow’s milk showed significant difference in the distribution of δ13Ck and δ15Nk in four regions (p ⡤ 0.05). The highest average values were determined in Pannonian region, the lowest in Mediterranean region, while Alpine and Dinaric region showed a great deviation in δ13Ck and δ15Nk values. Milk samples from goat and sheep milk showed smaller deviation in δ13Ck and δ15Nk than cow’s milk among the macroregions. Goat, sheep cheeses and cheese Tolminc didn't show significant difference in δ13Ck and δ15Nk values. Isotopic values of cheese Tolminc were distributed in a small interval, which might reflect geographic condition of upper Soča river region. Cow's milk compared with sheep and goat milk showed significant difference in the distribution of δ13Ck, δ15Nk and δ18O values (p ⡤ 0.05). These differences might originate from use of different farming system, enrichment of water due to evaporation and different sampling system. With cross classification tests 47.8% of cow's, 71.4% of sheep and 66.7% of goat milk samples were correctly classified according to Slovenian macrogeographic region. Milk samples from bovine, goat and sheep species were correctly classified in 82.9%. The results indicate that stable isotopes of bio-elements in dairy products can only partly distinguish between samples from different origin and animal species.

Ključne besede:milk, diary products, cheese, isotopes, isotopic composition of carbon, isotopic composition of nitrogen, isotopic composition of oxygen

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj