izpis_h1_title_alt

Modeliranje mehanskega odziva lupinske konstrukcije inovativne zemeljske postaje
ID Tomec, Jan (Avtor), ID Halilovič, Miroslav (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (22,30 MB)
MD5: 273572365667A1EFEEA2C2908B054BF2

Izvleček
Napihljive konstrukcije v praksi niso zelo pogoste, saj so zahtevne z vidika dimenzioniranja zadostne togosti in vzdržljivosti. V primeru dobrega načrtovanja pa ima lahko taka konstrukcija številne prednosti. Ponavadi so lažje in cenejše, v konkretni aplikaciji za zemeljske postaje pa je pomembno tudi, da s kovinskimi elementi ne motijo elektromagnetnih signalov. Ker so te postaje postavljene v okolje, so izpostavljene vsem vrstam vremenskih vplivov. V tej nalogi je predstavljena teorija, ki je potrebna za mehansko analizo napihljive lupinske konstrukcije, prikazani so analitični in eksperimentalni validacijski primeri, na koncu pa je dodan še numerični model zemeljske postaje Stream. Specifika sferične geometrije je povzročila zanimive deformacijske oblike pri tlačnem obremenjevanju. Taki konstrukciji pri preseženi kritični obremenitvi močno pade togost, zaradi česar je prikazan tudi postopek določevanja kritične obremenitve.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:napihljive konstrukcije, lupine, metoda končnih elementov, hiperelastični materialni modeli, zemeljske postaje
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FS - Fakulteta za strojništvo
Kraj izida:Ljubljana
Založnik:[J. Tomec]
Leto izida:2019
Št. strani:XXIII, 58 str.
PID:20.500.12556/RUL-112608 Povezava se odpre v novem oknu
UDK:624.074.43:519.61(043.2)
COBISS.SI-ID:16964123 Povezava se odpre v novem oknu
Datum objave v RUL:26.10.2019
Število ogledov:1282
Število prenosov:335
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
Objavi na:Bookmark and Share

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Modelling the mechanical response of the shell structure of radome
Izvleček:
Inflatable structures are in practice not that common because they are challenging to design with sufficient rigidness and durability. In the case of proper design can such structures have many advantages. Usually they are lighter and cheaper, in the application of radome however it also important that they do not disturb any of the incoming electromagnetic signals. Since radomes are placed in the environment they are exposed to natural elements. Here we present the theory necessary to mechanically evaluate inflatable shell structures, analytical and experimental validation cases and numerical model to analyse radome. Specifics of spherical geometry cause interesting deformational shapes when under compression. Such structure, when exposed to a load that is beyond critical, loses a lot of its load-bearing capabilities. Due to this we also present a method to determine critical load.

Ključne besede:inflatable structures, shells, finite element method, hyperelastic material models, radomes

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Nazaj