Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Repozitorij Univerze v Ljubljani
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Podrobno
Nutrigenomski učinki omega-3 maščobnih kislin
ID
Rutar, Anja
(
Avtor
),
ID
Jamnik, Polona
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1,08 MB)
MD5: 249D3BEFD3155162FB2995F93E9BE37F
Galerija slik
Izvleček
Diplomsko delo obravnava področje nutrigenomike omega-3 maščobnih kislin in pojasnjuje, kako le-te vplivajo na izražanje genov in posledično bolezni kot so rak, srčno-žilne bolezni, vnetja in druge. Nutrigenomika nam omogoča globje razumevanje povezave med bioaktivnimi komponentami hrane in boleznimi že na ravni molekul in celičnih procesov. Omega-3 maščobne kisline so povezane z manjšim tveganjem za nekatere vrste raka, kar je povezano s citotoksičnim delovanjem na rakave celice, v katerih sprožijo proces apoptoze ali piroptoze, inducirajo oksidativni stres in povzročijo poškodbe DNA. Zmanjšujejo migracijo, invazijo in proliferacijo rakavih celic. V primeru vnetja pripomorejo k razrešitvi le-tega, saj zmanjšajo izražanje vnetnih, hkrati pa povečajo izražanje protivnetnih genov. Prav tako zmanjšajo znotrajcelično raven reaktivnih kisikovih zvrsti in so prekurzorji lipidnih mediatorjev s protivnetnim delovanjem, kar ugodno deluje na bolezni, kjer je vnetje podlaga le-teh (srčno-žilne bolezni, debelost in druge).
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
nutrigenomika
,
genetika
,
prehranska genetika
,
prehranska genomika
,
omega-3 maščobne kisline
,
kronične nenalezljive bolezni
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
BF - Biotehniška fakulteta
Založnik:
[A. Rutar]
Leto izida:
2019
PID:
20.500.12556/RUL-110491
UDK:
612.3:575:641.1:613.2:547.915
COBISS.SI-ID:
5098360
Datum objave v RUL:
15.09.2019
Število ogledov:
2390
Število prenosov:
396
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
RUTAR, Anja, 2019,
Nutrigenomski učinki omega-3 maščobnih kislin
[na spletu]. Diplomsko delo. A. Rutar. [Dostopano 26 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=110491
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Nutrigenomic effects of omega-3 fatty acids
Izvleček:
The thesis addresses nutrigenomic effects of omega-3 fatty acids and explains how they affect the expression of genes and consequently affect many diseases such as cancer, cardiovascular disease, inflammation and others. Nutrigenomics gives us a deeper understanding of the link between bioactive food components and diseases at the level of molecules and cellular processes. Omega-3 fatty acids are associated with a lower risk for certain types of cancer as they have a cytotoxic effect on cancer cells in which they induce the process of apoptosis or pyroptosis, induce oxidative stress and cause DNA damage. They reduce migration, invasion and proliferation of cancerous cells. When it comes to inflammation, omega-3 fatty acids are involved in resolution of inflammation as they reduce the expression of inflammatory and in the same time increase the expression of anti-inflammatory genes. They also reduce intracellular levels of reactive oxygen species and are precursors of lipid mediators with anti-inflammatory actions, termed eicosanoids. Therefore they help in treatment of inflammation-associated diseases, such as cardiovascular disease, obesity and others.
Ključne besede:
nutrigenomics
,
genetics
,
nutritional genetics
,
nutritional genomics
,
omega-3 fatty acids
,
chronic noncommunicable diseases
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Tribological properties of graphene
Tribological properties of polimers for water hydraulics
Tribological properties of polyamide (PA6) in self-mated contacts and against steel as a stationary and moving body
Tribological properties of wooden polymer composites made out of polypropilene
Die-sink electrical discharge machining strategy for achieving low electrode wear
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Mehanizmi obrabe kovinskih in nekovinskih površin
Razvoj stroja za tribološka preizkušanja
Uporaba SiC keramike za tesnilne obroče v tesnilnem sistemu po DIN 24960
Unravelling the tribological behaviour of mercerized coconut inflorescence fiber fortified unsaturated polyester composites
Effect of alkali treatment on microstructure and mechanical properties of coir fibres, coir fibre reinforced-polymer composites and reinforced-cementitious composites
Nazaj