izpis_h1_title_alt

Vpliv potapljanja sadja v vročo vodo na metabolne spremembe
Kranjc, Kaja (Avtor), Vidrih, Rajko (Mentor) Več o mentorju... Povezava se odpre v novem oknu

.pdfPDF - Predstavitvena datoteka, prenos (863,12 KB)

Izvleček
Obdelava sadja po obiranju je pomemben faktor, ki prispeva k ohranjanju kakovosti sadja med in po skladiščenju. Z namenom uspešnega skladiščenja in zmanjšanja izgub se dandanes pridelovalci poslužujejo uporabe fitofarmacevtskih sredstev, s katerimi se čim bolj približajo želenim ciljem. Velik problem pri dolgotrajnem skladiščenju predstavljajo tudi mikroorganizmi in insekti. Za preprečevanje njihove rasti na površini sadja se uporabljajo sintetični fungicidi in insekticidi, katere pa novodobni trendi in nagibanje k uporabi naravnih snovi zavračajo. Zaradi teženj po zmanjšanju uporabe fitofarmacevtskih sredstev so v industriji začeli ponovno preizkušati stare metode, s katerimi se lahko kakovost skladiščenega sadja in mikrobiološka odpornost vidno izboljša. Ena izmed takšnih metod je potapljanje sveže obranega sadja v vročo vodo s temperaturo od 45 do 60 °C. Metaboliti in fiziološke spremembe pri stresu dokazano izboljšajo skladiščno sposobnost in mikrobiološko odpornost tretiranega sadja.

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:sadje, toplotna obdelava, potapljanje v vročo vodo, skladiščenje, senzorične lastnosti, mikrobiološki kvar, fiziološke spremembe
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:BF - Biotehniška fakulteta
Leto izida:2019
Založnik:[K. Kranjc]
UDK:664.85.036:634.1/7:577.121
COBISS.SI-ID:5097848 Povezava se odpre v novem oknu
Število ogledov:60
Število prenosov:25
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
 
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
:
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Influence of fruit hot water dipping on metabolic changes
Izvleček:
Postharvest treatments of fruit represent an important factor that can significantly contribute to maintaining the quality of fruit during and after the storage. The main objective of fruit storing is to reduce loses, often through the application of synthetic phytopharmaceuticals. Synthetic insecticides and fungicides are used to prevent the growth of insects and microorganisms on the surface of the fruit. The modern trends are oriented towards the use of natural substances or physiochemical treatments instead of the application of synthetic compounds. To reduce the application of chemical treatments, the industry had begun to re-evaluate the old methods by which the quality of stored fruit and microbiological resistance can be substantially improved. One of these methods is based on dipping freshly harvested fruit into hot water with temperature from 45 to 60 °C. This results in a stress response of fruit. Secondary metabolites formed and other physiological changes during hot water dipping, have been shown to improve the storage capacity and microbiological resistance.

Ključne besede:fruit, heat treatment, hot water dipping, storage, sensory properties, microbial spoilage, physiological changes

Podobna dela

Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:

Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj