Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali pa uporabite sodobnejši brskalnik.
Nacionalni portal odprte znanosti
Odprta znanost
DiKUL
slv
|
eng
Iskanje
Brskanje
Novo v RUL
Kaj je RUL
V številkah
Pomoč
Prijava
Vpliv prostotrgovinskih sporazumov TTIP in CETA na prehransko varnost Slovenije
ID
Lozančič, Gabriela
(
Avtor
),
ID
Vintar Mally, Katja
(
Mentor
)
Več o mentorju...
PDF - Predstavitvena datoteka,
prenos
(1002,60 KB)
MD5: 804026E5D6664B0B11E0E86911D77BF4
Galerija slik
Izvleček
Prostotrgovinski sporazumi, kot sta TTIP in CETA, so v zadnjem času v porastu, saj se vse več držav odloča za sklepanje bilateralnih sporazumov, ki poleg dodatnega znižanja carin in dajatev med državama podpisnicama znižujejo tudi t. i. netarifne ovire, v želji po čimbolj pretočnem trgovanju, čeprav za ceno varstva javnega interesa. Področje, s katerim se podrobneje ukvarjam v zaključni seminarski nalogi, je regulativno sodelovanje v prehrambeni industriji. Regulativno sodelovanje pomeni predvsem poenotenje zakonodaj podpisnic, kar naj bi znižalo dosedanje nepotrebne stroške in ugodno vplivalo na trgovinsko dinamiko, pri tem pa se pozablja na osnovno funkcijo zakonodaj, ki je varovanje javnega zdravja. Vse več skrbi je povezanih ravno z ogrozitvijo prehranske varnosti in morebitno uvedbo nižjih standardov, ki ju lahko prinese regulativno sodelovanje. Dodatno se stvari zaostrijo, če imata podpisnici, v tem primeru ZDA in EU ter Kanada in EU, popolnoma drugačne pristope preverjanja, certificiranja in urejanja zakonov na področju pridelave in predelave hrane, kar pomeni, da je prilagajanje toliko bolj težavno in polno kompromisov.
Jezik:
Slovenski jezik
Ključne besede:
TTIP
,
CETA
,
prostotrgovinski sporazumi
,
prehranska varnost
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Organizacija:
FF - Filozofska fakulteta
Leto izida:
2019
PID:
20.500.12556/RUL-110478
Datum objave v RUL:
15.09.2019
Število ogledov:
1108
Število prenosov:
226
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
Kopiraj citat
Objavi na:
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
The impact of Free Trade Agreements TTIP and CETA on food safety in Slovenia
Izvleček:
Free Trade Agreements like TTIP and CETA have been lately arising, due to the fact that more and more countries are deciding for conclusion of bilateral agreements, which among reducing the custom duties and dues, also reduce non-tariff barriers in hope for a more flow trade even at a cost of public benefits. My focusing area in this thesis writing is regulatory cooperation considering food industry and food security. Regulations considering standards in this area would ease the trade and reduce trade and administration costs, but the problem appears, when such regulations endanger legislations meant for public health and environment security. More and more publicly discussed concerns are regarding the fear of abusing the regulatory cooperation for deregulation and initiation of lower standards. Complications are even more increased if the Parties possess different approaches, when it comes to scientific researches or act preparations concerning production and food processing or the chemicals used in the process, which means that compromising is even harder.
Ključne besede:
TTIP
,
CETA
,
Free Trade Agreements
,
food safety
Podobna dela
Podobna dela v RUL:
Podobna dela v drugih slovenskih zbirkah:
Nazaj